Serwowanie na barach często ponad stuletnich kompozycji nie musi oznaczać stagnacji. Niesłabnąca popularność koktajli klasycznych niesie ze sobą dwa, bardzo pozytywne trendy.
Popularne twistowanie – czyli delikatną modyfikację oryginalnej receptury koktajlu oraz zupełnie nowe przepisy, które zachowują cechy koktajlu klasycznego zwane modern classic cocktails. Aby koktajl został nazwany modern classic musi spełniać kilka warunków: musi być kompozycją ogólnie dostępnych składników, goście muszą go polubić i chcieć zamawiać oraz receptura musi zostać rozpowszechniona wśród barmanów. Przykładem twistów, które zmieniły charakter koktajlu na tyle, że stały się osobnymi pozycjami i zyskały miano modern classic są na przykład Tommy’s Margarita czy Benton’s Old Fashioned. Dziś pokażemy przykład ognistego twista na Old Fashioned:
60ml Żytniej Whisky
7,5ml Syropu klonowego
2 dash Maceratu cynamon-chilli
3 dash Angostura Bitter
Aromat dymu cygara i palonej skórki pomarańczy
Macerat cynamon-chili:
Do małego słoiczka wsyp pokruszoną korę cynamonu i pociętą papryczkę. Zalej wódką, tak aby przykryć składniki. Szczelnie zakręć słoik. Odstaw na tydzień.
Aromatyzowanie:
Odetnij mały kawałek cygara i umieść na metalowej lub ceramicznej podstawce. Rozpal zapalniczką i zakryj szklanką, w której będziesz serwować koktajl. Dym zaromatyzuje szkło i będzie wyczuwalny podczas picia koktajlu.
Sposób przygotowania:
Składniki wlej do szklanicy barmańskiej i zasyp lodem. Mieszaj do uzyskania odpowiedniej temperatury i stopnia rozwodnienia. Przelej na lóddo wcześniej odymionej szklanki. Nadaj dodatkowego aromatu palonych olejków przez ściśnięcie skórki pomarańczy nad płomieniem zapalniczki.
Przepis przygotowany przez szefa warszawskiego baru Bardziej Bartka Koniecznego
Po więcej wrażeń zapraszamy do www.bardziej.pl