Kasztany: 5 ważnych faktów

Kasztany: 5 ważnych faktów
Kasztany: 5 ważnych faktów. Z wyglądu nieco przypominające zwykłe kasztany, mają bardziej kształt zbliżony do łzy z ostrym jasnym szpicem. Bywają pękate i okrągłe, ale wiele jest bardziej spłaszczonych. Rosną na drzewach, których wysokość może sięgać do 35 m. Owoce, czyli kasztany, schowane są najczęściej parami w skorupce zwanej kupulą, pokrytej gęstymi i ostrymi kolcami.

Zbieranie ich wymaga grubych rękawic i wielu godzin na kolanach pod drzewem. Kasztan jadalnynie ma nic wspólnego zkasztanem, który często rośnie w polskich parkach, alejach czyprzy ulicach.Co ciekawe kasztany jadalne nie najgorzej znoszą nasze zimy i chętnie owocują nawet w okolicach października, mimo iż naszklimat im nie sprzyja. Wolą cieplejsze rejony, takie jak Włochy czy Francja (gdzie występują nawet rozległe lasy kasztanowe).

Pospolicie występują na Węgrzech, Słowacji, Bałkanach czy też w Hiszpanii.Sezon na kasztany trwa i warto po nie sięgać, bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe, bowiem:
1.    są źródłem witamini minerałów – C, K, E, B, żelaza, potasu, fosforu, wapnia;
2.    podnoszą odporność, koncentrację i pomagają zwalczać stres;
3.    są źródłem energii– zawierają dużo skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone, długo wchłaniane przez organizm, co powoduje, iż kasztany są dobrym źródłem energii;
4.    nie zawierają glutenu i mogą je spożywać osoby chore na celiakię;
5.    zawierają błonnik,przez co dobrze zaspokajają głód.

Jak wybierać kasztany?

Powinny być połyskujące, o jednolitym kolorze i twarde pod palcami. Miękkie, jakby miały w sobie za dużo powietrza, białawe, zasuszone; bez połysku albo zdeformowane i pomarszczone mogą być w środku niedojrzałe, spleśniałe lub robaczywe – takich należy unikać.

 

Jak przetwarzać kasztany?

Można je piec:
– w ogniskowym żarze lub na grillu. Przed zakopaniem w żarze należy kasztany ponacinać. Jednego średniego zalecam zostawić w całości. Kiedy strzeli, to będzie znak, że reszta nadaje się już do jedzenia. Po wyciągnięciu kasztany należy obrać z zewnętrznej – twardej i wewnętrznej – cieniutkiej gorzkiej skórki. Można przekroić na pół i wydłubać miąższ za pomocą małej łyżeczki.
– w piekarniku. Przed włożeniem nacinamy nożykiem, a potem układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z owoców może wypływać słodka woda, która lubi się przypalać). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut, a w tym czasie warto choć raz trochę je przemieszać, żeby się nie przypaliły. Po upieczeniu obrać ze skorupki i gorzkawej skórki. Można przekroić na pół i wydłubać miąższ za pomocą małej łyżeczki.
– na patelni. Nacinamy i prażymy  na suchej patelni przez 20-30 minut często mieszając. Po uprażeniu obrać ze skorupki i gorzkawej skórki. Można przekroić na pół i wydłubać miąższ za pomocą małej łyżeczki.

Można je gotować:
– ponacinać i gotować w zwykłej wodzie około 20-25 minut. Obrać ze skórki.

Jak przechowywać kasztany?

Najlepiej wykorzystać od razu. Zachowują swoją świeżość do tygodnia od momentu zakupu, podczas którego trzeba dokładnie przebierać owoce w sklepach. Warto trzymać je w lodówce lub piwnicy. Kasztany można zamrażać. Spakowane w foliowy worek lub plastikowe pudełko na żywność mogą leżeć w zamrażarce do roku. Mrozić można zarówno świeże, jak i ugotowane, zarówno w skórce jak i bez.

PRZEPIS:

Kasztany można wykorzystać do przyrządzenia zupy, pasty, kremu, można je wykorzystać jako dodatek do przetworów, posiekać na farsz do mięsa czy pasztetu lub użyć zamiast ziemniaków.

Pasta z kasztanów a`la Nutella
1 kg kasztanów
miód może być wielokwiatowy lub akacjowy
100 g gorzkiej czekolady
100g masła
1/3 szklanki wody

Kasztany Kasztany: 5 ważnych faktów 1

 

Ugotowane i obrane kasztany przełożyć do rondelka, rozgnieść widelcem, dodać wodę i zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zmiksować, aby pasta nie miała grudek, w trakcie można dodać jeszcze wody gdyby kasztany nie chciały się zmiksować na gładką masę.

Do powstałej pasty dodać czekoladę i masło trzymając całość jeszcze przez 2-3 minuty na małym gazie, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z gazu i dodać według uznania miód. Można dodać masła i czekolady. W tym przepisie bazą jest sama pasta z kasztanów, do której można dołożyć również inne składniki, np. orzechy, zioła, kardamon w zależności od upodobań i potrzeb. Po ostygnięciu pastę przechowywać np. w słoiku w lodówce do 2 tygodni. Pastę w czystej postaci można także zamrozić do pół roku.

Agnieszka Majksner
Więcej od loungemag
Nie tylko ładna sofa
Nie tylko ładna sofa. Prof. Marek Błażucki, dziekan Wydziału Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie...
Więcej