Kaszotto z boczniakami, gruszką i orzechami laskowymi. Doskonała potrwa, którą może przygotować właściwie każdy, o każdej porze roku. Wykorzystując sezonowe produkty.
2 porcje
Składniki:
100 gr suchej kaszy gryczanej palonej
6 dużych boczniaków
1 cebula średniej wielkości
1 gruszka (odmiana raczej twarda)
świeży tymianek
sól i pieprz
150 ml śmietanki 30 %
garść orzechów laskowych
szczypta cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w solonej wodzie (ja preferuję al dente)
2. Boczniaki pokroić w paski, cebule w drobną kostkę – podsmażyć na złoty kolor
3. Gruszkę pokroić w dużą kostkę i dorzucić do boczniaków
4. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i świeżego tymianku. Gruszka ma pozostać lekko twarda, ale rumiana
5. Dodać śmietankę i zredukować, by zagęścić całość
6. Dodać kaszę
7. Podawać z drobno pokrojonymi orzechami laskowymi
8. Smacznego!!!
Przepis przygotowany przez Magdalena Mleczko; TheMilk