Przygotowanie:
Natrzeć dzwonka solą, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Wycisnąć sok z cebuli i pietruszki za pomocą sokowirówki. Po wyjęciu, rybę ułożyć w rondlu, zalać sokiem z cebuli i pietruszki, ułożyć na wierzchu masło. Przykryć i dusić karpia około 15 minut na bardzo małym ogniu, obrócić kilka razy, aby ryba doszła z każdej strony. Polać śmietaną i dusić dalsze 10 minut, cały czas na małym ogniu.
Po tym czasie rybę wyciągnąć do innego naczynia, przykryć i trzymać w cieple, żeby nie wystygła. Do pozostałego w rondlu sosu dodać kapary, pokrojone pieczarki, sok i skórkę z cytryny i podgrzewając połączyć ze sobą składniki. Sos doprawić wg uznania solą i pieprzem. Polać nim rybę i posypać poszatkowaną natką pietruszki. Można karpia tak przygotowanego połączyć z ziemniakami tłuczonymi. Smacznego!
Agnieszka Majksner