Karp Zatorski [przepis]

fot. piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com

Karp Zatorski. Kolebką tej wybitnie polskiej ryby jest Zator. Początki gospodarki stawowej na tym terenie sięgają XII-XIII wieku. Prekursorem hodowli i budowy pierwszych stawów był Władysław – syn Bolesława Krzywoustego oraz kolejni władcy Księstwa Zatorskiego.

Hodowli w tym rejonie sprzyjała gęsta sieć wodna rzeki Soła, Skawa i Wisła, dobra gleba, łagodny klimat i możliwości transportowania ryb drogą wodną do Krakowa i dalej.

Stawy budowano systemem paciorkowym wzdłuż rzek, by woda miała swobodę w dopływaniu i odpływaniu. Dzisiaj Karp Zatorski jest produkowany na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin: Zator, Przeciszów i Spytkowice, które od 2003 roku realizują coraz mocniej rozpoznawalny w Małopolsce program „Dolina Karpia”.

Składniki:

1 kg dzwonka z karpia

500 g cebuli

250 g pietruszki – korzeń

3 łyżki kaparów

3 łyżki masła 82%

8-10 marynowanych pieczarek

500 ml gęstej śmietany min. 18%

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka otartej skórki z cytryny

pęczek pietruszki

pieprz i sól

Więcej od loungemag

Obalamy największe mity o kawie

Czarna, biała, słodka, mocna – jaka by nie była. Fakt jest taki, że większość z nas...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *