Karp Zatorski. Kolebką tej wybitnie polskiej ryby jest Zator. Początki gospodarki stawowej na tym terenie sięgają XII-XIII wieku. Prekursorem hodowli i budowy pierwszych stawów był Władysław – syn Bolesława Krzywoustego oraz kolejni władcy Księstwa Zatorskiego.
Hodowli w tym rejonie sprzyjała gęsta sieć wodna rzeki Soła, Skawa i Wisła, dobra gleba, łagodny klimat i możliwości transportowania ryb drogą wodną do Krakowa i dalej.
Stawy budowano systemem paciorkowym wzdłuż rzek, by woda miała swobodę w dopływaniu i odpływaniu. Dzisiaj Karp Zatorski jest produkowany na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin: Zator, Przeciszów i Spytkowice, które od 2003 roku realizują coraz mocniej rozpoznawalny w Małopolsce program „Dolina Karpia”.
Składniki:
1 kg dzwonka z karpia
500 g cebuli
250 g pietruszki – korzeń
3 łyżki kaparów
3 łyżki masła 82%
8-10 marynowanych pieczarek
500 ml gęstej śmietany min. 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki z cytryny
pęczek pietruszki
pieprz i sól