Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a nie wszyscy chcą po raz kolejny jeść żurku, chleba i jajek na twardo. Poniżej propozycja wiosennych kanapek idealnych na każse śniadanie, ale sprawdzi się szczególnie dobrze, gdy marzymy o urozmaiceniu świątecznego stołu.
Składniki na dwie porcje
2 jajka
4 kromki pieczywa razowego
masło
1 dojrzałe awokado
opcjonalnie ogórek
2 łyżeczki majonezu
rzeżucha
sól i pieprz
Przygotowanie
Jajka należy ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupek i pokroić na plasterki. Chleb opiekamy w tosterze na chrupko, studzimy, smarujemy masłem.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestkę, obrać ze skórki. Miąższ pokroić na plasterki, ułożyć na pieczywie.
Dodać jajka, opcjonalnie plasterki ogórka, majonez i rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem do smaku.