Kakao dyniowe – idealny towarzysz zimowego gotowania [przepis]

Kakao dyniowe - idealny towarzysz zimowego gotowania [przepis]
Fot. Adam Cisowski;
Aromatyczny, rozgrzewający, grzeszny napój. Idą święta – zaczyna się już powoli lepienie pierogów, pieczenie pierniczków i kupowanie buraków. Dużo czasu w kuchni, dużo czasu w domu. Bardzo dużo przyjemnego, zimowego czasu. Pozwólcie sobie na więcej, rozgrzejcie się dodatkowo, sprawcie przyjemność. W końcu czekaliśmy na to cały rok. To kakao dyniowe to tak naprawdę gorący, lekko alkoholowy napój pełen małych grzeszków. Miłej zabawy i owocnego gotowania!
Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego
Trzy półksiężyce pieczonej dyni
Pieczona figa
1 kieliszek adwokata
1 łyżeczka miodu (lub więcej)
Pół łyżeczki kardamonu (lub więcej)
Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Pieczemy dynię i figę. Tę pierwszą, zanim włożymy ją do piekarnika, posypujemy brązowym cukrem. Później pieczemy w temp. 180 stopni aż zmięknie i stanie się rumiana. Figę wkładamy do piekarnika razem z dynią, najlepiej ze skórką i pokrojoną w plasterki.

Wszystkie składniki (poza mlekiem) dokładnie zmiksować. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować). Połączyć mleko i zmiksowane produkty, doprawić do smaku.

 

więcej przepisów

Written By
More from loungemag
Filmowe strzały Kuby Armaty (2)
Od premiery ostatniego filmu Marka Koterskiego „Baby są jakieś inne” minęło siedem lat....
Więcej