Kakao dyniowe – idealny towarzysz zimowego gotowania [przepis]

Kakao dyniowe - idealny towarzysz zimowego gotowania [przepis]
Fot. Adam Cisowski;
Aromatyczny, rozgrzewający, grzeszny napój. Idą święta – zaczyna się już powoli lepienie pierogów, pieczenie pierniczków i kupowanie buraków. Dużo czasu w kuchni, dużo czasu w domu. Bardzo dużo przyjemnego, zimowego czasu. Pozwólcie sobie na więcej, rozgrzejcie się dodatkowo, sprawcie przyjemność. W końcu czekaliśmy na to cały rok. To kakao dyniowe to tak naprawdę gorący, lekko alkoholowy napój pełen małych grzeszków. Miłej zabawy i owocnego gotowania!
Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego
Trzy półksiężyce pieczonej dyni
Pieczona figa
1 kieliszek adwokata
1 łyżeczka miodu (lub więcej)
Pół łyżeczki kardamonu (lub więcej)
Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Pieczemy dynię i figę. Tę pierwszą, zanim włożymy ją do piekarnika, posypujemy brązowym cukrem. Później pieczemy w temp. 180 stopni aż zmięknie i stanie się rumiana. Figę wkładamy do piekarnika razem z dynią, najlepiej ze skórką i pokrojoną w plasterki.

Wszystkie składniki (poza mlekiem) dokładnie zmiksować. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować). Połączyć mleko i zmiksowane produkty, doprawić do smaku.

 

więcej przepisów

Więcej od loungemag
„Pani Teatr” – rozmowa z Edytą Sotowską-Śmiłek
O sztuce w czasach lockdownu, słynnej premierze „Dziadów”, walce z polityką i o najnowszych produkcjach – z Edytą...
Więcej