Jesienne śniadanie na dobry początek dnia. Śniadanie do pracy – jakie musi być? Syte i smaczne, najlepiej szybkie. No i ciepłe, nie zapominajmy jaką porę roku mamy. Przed wami propozycja wygodna i pyszna, rozgrzewająca i słodka. Fantastyczna jesienna owsianka od Kwestii Smaku.
OWSIANKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
SKŁADNIKI
Owsianka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru (lub do smaku)
Jabłka
- 2 jabłka (twarde, kwaśne)
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- cynamon
PRZYGOTOWANIE
Płatki owsiane wsypać do garnka i wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając, doprawić cukrem. W międzyczasie przygotować jabłka. (Gdyby owsianka była za gęsta, dodajemy więcej mleka.)
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 15 minut, lub do czasu aż jabłka zmiękną. Pod koniec doprawić cynamonem (ok. 1 łyżeczki). Owsiankę nałożyć do miseczek, dodać jabłka i opcjonalnie posypać brązowym cukrem lub skropić syropem klonowym.
- Mleko można zamienić na dowolne roślinne, żeby śniadanie było wegańskie