PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto połączyć na gładką masę. Włożyć do lodówki na 40 minut do schłodzenia. Po wyciągnięciu rozwałkować ciasto i ułożyć w nasmarowanej masłem formie do tart. Uciskać do boków blachy i wyrównać. Widelcem nakłóć dokładnie ciasto włącznie z bokami.
Całość przykryć papierem do pieczenia i zasypać solą lub fasolą. Piec w piekarniku w 170st. około 15min. Zdjąć obciążenie razem z papierem i dopiec spód na kolor złotobrązowy ok. 10-15 minut. Upieczony spód wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie pokroić gruszki na ósemki, wydrążyć gniazda. Ułożyć na dużej patelni, zasypać cukrem i smażyć do miękkości i karmelizacji cukru na małym ogniu przekładać gruszki za pomocą widelca. Podczas gdy gruszki będą stygły zrobić budyń albo z torebki lub wg własnego przepisu domowymi sposobami.
Do budyniu, podczas gotowania dodać łyżeczkę suszonej lawendy. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia. Na wystudzony spód wlać budyń. Gruszki pokroić na mniejsze kawałeczki. Ułożyć na budyniu i posypać lawendą.
Smacznego,
Agnieszka Majksner