Trudno jest wyobrazić sobie współczesną Polskę bez Magdy Gessler. Restauratorka od lat prowadzi „Kuchenne rewolucje”, które uważa się za czynnik odmieniający kulinarne oblicze naszego kraju. Jeśli chodzi o kwestie gastronomiczne, gwiazda cieszy się niesłabnącą popularnością i szacunkiem. Nic więc dziwnego, że w wywiadach pyta się jej jakich potraw my, Polacy, nie umiemy przygotowywać.
Magdę zna się nie tylko z jej wiedzy kulinarnej, ale także aktywnej działalności w social mediach. W internecie charakteryzuje się ona dużym luzem i dystansem do siebie. Nie można tego powiedzieć o jej podejściu do kuchni, tam bowiem staje się wymagająca, charyzmatyczna i dokładna. Dla Magdy istotne jest podejście do składnika i jego jakości, gotowanie z szacunkiem i cierpliwością.
W wywiadzie dla Faktu zdradziła, jakie potrawy sprawiają Polakom najwięcej trudności.
Rosół, schabowy i barszcz. Do barszczu zamiast buraków dajemy wodę i koncentrat. Rosół gotujemy na kostce i skrzydełkach kurczaków hodowlanych, które nie mają żadnej wartości, a wręcz są szkodliwe – powiedziała, wskazując bez wahania na kuchnię polską.
Jak widać – jakość i szacunek przede wszystkim.
Schabowego maczamy w mące, jajku i bułce tartej, a powinniśmy zostawić go na jedną noc w mleku i cebuli, żeby był kruchy i delikatny. Następnego dnia robimy panierkę z bagietki startej na grubo na tarce i smażymy. Staramy się iść na skróty, a tak się dobrej kuchni nie robi .
Trzeba przyznać, że to trochę smutne, że właśnie własnych potraw nie umiemy przygotować dobrze…