Jakich potraw nie umieją gotować Polacy? Magda Gessler ujawnia 

Jakich potraw nie umieją gotować Polacy? Magda Gessler ujawnia 
Trudno jest wyobrazić sobie współczesną Polskę bez Magdy Gessler. Restauratorka od lat prowadzi “Kuchenne rewolucje”, które uważa się za czynnik odmieniający kulinarne oblicze naszego kraju. Jeśli chodzi o kwestie gastronomiczne, gwiazda cieszy się niesłabnącą popularnością i szacunkiem. Nic więc dziwnego, że w wywiadach pyta się jej jakich potraw my, Polacy, nie umiemy przygotowywać.

Magdę zna się nie tylko z jej wiedzy kulinarnej, ale także aktywnej działalności w social mediach. W internecie charakteryzuje się ona dużym luzem i dystansem do siebie. Nie można tego powiedzieć o jej podejściu do kuchni, tam bowiem staje się wymagająca, charyzmatyczna i dokładna. Dla Magdy istotne jest podejście do składnika i jego jakości, gotowanie z szacunkiem i cierpliwością.

W wywiadzie dla Faktu zdradziła, jakie potrawy sprawiają Polakom najwięcej trudności.

Rosół, schabowy i barszcz. Do barszczu zamiast buraków dajemy wodę i koncentrat. Rosół gotujemy na kostce i skrzydełkach kurczaków hodowlanych, które nie mają żadnej wartości, a wręcz są szkodliwe – powiedziała, wskazując bez wahania na kuchnię polską.

Jak widać – jakość i szacunek przede wszystkim.

Schabowego maczamy w mące, jajku i bułce tartej, a powinniśmy zostawić go na jedną noc w mleku i cebuli, żeby był kruchy i delikatny. Następnego dnia robimy panierkę z bagietki startej na grubo na tarce i smażymy. Staramy się iść na skróty, a tak się dobrej kuchni nie robi .

Trzeba przyznać, że to trochę smutne, że właśnie własnych potraw nie umiemy przygotować dobrze…