Jak to leci z tą lodówką…?

Jak to leci z tą lodówką…?

Jak to leci z tą lodówką…?Odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni w lodówce można się nauczyć. Ma ona zróżnicowaną temperaturę w środku, w zależności od położenia półki czy szuflady, co samoistnie powoduje hierarchię w jej wnętrzu.

Najwyższa półka to obszar najcieplejszy. Tam położyć można produkty o dłuższej przydatności oraz wrażliwe na zbyt niską temperaturę, które raczej potrzebują chłodzenia, a nie niskich temperatur: sery typu brie czy inne pleśniowe zapakowane w osobne opakowania, dżemy, musztardy, majonezy, anchois, kapary, przetwory w oleju – typu suszone pomidory, ciasta  takie jak szarlotka bądź sernik i warzywa zamknięte w szczelne opakowania.

Niżej, na półkach środkowych, powinny znaleźć się produkty o krótszym terminie do spożycia i takie, które powinniśmy po otwarciu szybko zużyć, kolejno od góry: twarogi, serki, jogurty, sery żółte, mleko – bo bakterie kwaszące rozwijają się w wysokiej temperaturze i zapobiegają zepsuciu; następnie pozostałości z obiadu/kolacji czy posiłki przygotowane na kolejny dzień.

Półki na wysokości wzroku są bardzo istotne, bowiem na tym poziomie powinno umieszczać się produkty, po które najczęściej sięgamy. Oszczędzi nam to szukania i utrzyma prawidłową kondycję naszej lodówki i produktów w niej się znajdujących, np. chrzanu, maślanki, żółtego sera czy parówek.

Najzimniejsze dolne półki są przeznaczone dla produktów szybko psujących się: mięsa, ryb, wędlin, pokrojonych warzyw i owoców oraz otwartych puszek lub słoików. Wszelkie szuflady(mniej więcej temp. 10st. C i wyższa wilgotność) znajdujące się na dole lodówki przeznaczone są na świeże warzywa czy owoce cytrusowe, pestkowe i jagodowe. Tutaj można włożyć twarde sery w osobnych pojemnikach – będą dalej dojrzewały.

Drzwi lodówki to z kolei miejsce idealne dla soków, wody, wina, cydru, szampana, jajek, masła, ale także dla leków czy kosmetyków i lakierów do paznokci. Można na nich przechowywać także te częściej używane produkty, jak ketchup, majonez, chrzan i dipy. Co najistotniejsze: zawsze pamiętajmy, by spożywać żywność w terminach przydatności.

Tą otwartą oddzielać od zamkniętej, podobnie jak surową od przetworzonej. Nie zamykajmy szczelnie warzyw i owoców w workach. Nie należy też myć jajek, bo wtedy wytrzymają 2-3 tygodnie w lodówce. Wcześniej przygotowane posiłki spożywajmy najlepiej do 3 dni. No i nie zapominajmy również o tym, żeby uważnie czytać etykiety!

Odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni w lodówce można się nauczyć. Ma ona zróżnicowaną temperaturę w środku, w zależności od położenia półki czy szuflady, co samoistnie powoduje hierarchię w jej wnętrzu.

Agnieszka Majksner

www.loungemagazyn.pl

Więcej od loungemag

Polska Roma lepsza niż oryginał?

Ludzie kochają rankingi. Top 100 czy “World’s Best…” powodują zawsze chociaż minimalną ekscytację,...
WIĘCEJ