Jak lubi jeść współczesny Polak?

Jak lubi jeść współczesny Polak?
Dosyć niedawno w całej Polsce odbywał się Restaurant Week. To całkiem wyjątkowy festiwal, w ramach którego przez dwa tygodnie można próbować pysznych dań w najlepszych restauracjach kraju. Cena trzydaniowego menu degustacyjnego to tylko 49 złotych.

Analizując ostatnią edycję Tygodnia Restauracji możemy zaobserwować pewne tendencje w naszych wspólnych upodobaniach kulinarnych lub, mówiąc prościej trendach. Co jest w takim razie najbardziej popularne?

Po pierwsze, zdrowie. Czytamy składy, ograniczamy węglowodany, odrzucamy cukier, stosujemy detoksy. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i nie sposób zaprzeczyć, że jest to jak najbardziej korzystne zjawisko.


Po drugie, nowy fine dining. Bez białych obrusów i kelnerów we frakach, ale poza tym – wszystko na najwyższym poziomie. Kuchnia sezonowa i jakościowo świetna, wyszukana i zaskakująca, podana za to w swobodnej atmosferze bistro. Ciężko zaprzeczyć – tacy są teraz ludzie i takiego gotowania pragną.

W gastronomii polskiej panuje także moda na globalnie nieśmiertelny weganizm, a także kiszonki, i, wciąż, potrawy jak najbardziej fotogeniczne. Świat się stały zmienia, kulinarne trendy także. Możliwe, że kolejna edycja festiwalu przyniesie nową falę ekscytacji.

Fot. Materiały prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *