Jak jesień to dynia, jak dynia to zupa…ale nie taka zwyczajna! [przepis]

Jak jesień to dynia, jak dynia to zupa...ale nie taka zwyczajna! [przepis]
Dyniowy sezon trwa. To wspaniałe, wartościowe i pyszne warzywo jest z nami tylko przez krótką część roku, więc warto wykorzystać w pełni jej potencjał. Każdy na pewno robił już  nieraz dyniowy gulasz, placki, czy zupę. Ale przepis na krem, który prezentujemy poniżej, jest odrobinę urozmaicony. Sekretny składnik – mleko kokosowe.

 

Składniki:
1/2 średniej dyni
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 szalotka
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chili
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:

Dynię obieramy i kroimy w około centymetrowe kosteczki. Czosnek zgniatamy w prasce. W garnku rozgrzewamy oliwę, dorzucamy poszatkowaną cebulę, kminek, czosnek, pokrojoną papryczkę chili (lub ostrą paprykę w proszku) oraz dynię. Smażymy przez około 10 minut, co pozwoli wydobyć kolor z dyni. Następnie dodajemy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Używając blendera, dokładnie mielimy wszystkie składniki, aż uzyskamy kremową konsystencję. Gdy zupa będzie gotowa, solimy ją i pieprzymy do smaku, po czym rozlewamy do misek. Mleczko kokosowe dolewamy jeszcze przed rozlaniem kremu do misek lub dodajemy już po, by stworzyć ładny wzór.

TIP

Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która zawiera dużo smaku i mało wody, a do tego nie trzeba jej obierać ze skórki, lub piżmowa, słodka i lekko orzechowa – tę jednak lepiej skórki pozbawić, najlepiej obieraczką do ziemniaków.

Przepis pochodzi ze strony KUKBUK

Więcej przepisów znajdziesz TU