Sezon na bób trwa. Nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że większość z nas uwielbia to zielone warzywo. Jednak jeśli chodzi o przygotowanie, ograniczamy się do soli i masła.
Jak dobrze wykorzystać potencjał produktu, którym możemy cieszyć się tylko parę tygodni w roku? Oto nasza propozycja.
Składniki:
250 g ryżu do risotto
masło 5 łyżek masła
200 g łuskanego bobu
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
75 ml wermutu
4 łyżki parmezanu
litr bulionu
1 łyżeczka skórki z cytryny
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bób wrzucamy do wrzącej wody na 3-4 minuty, pilnując, aby się nie rozgotował. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i seler siekamy, po czym podsmażamy na stopionym maśle. Dodajemy ryż, mieszamy, a następnie wlewamy wermut. Stopniowo, porcjami, dolewamy bulion, nie przestając mieszać, do całkowitego wchłonięcia. Gdy ryż zrobi się al dente, dodajemy bób, parmezan i skórkę z cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy od razu.
więcej przepisów