Jajka zapiekane. Przed wami idealna, nowoczesna alternatywa dla klasycznych, Wielkanocnych jajek. Jeśli macie dość gotowanych na twardo z majonezem, spróbujcie zaskoczyć gości czymś innym! Powodzenia i smacznego 🙂
SKŁADNIKI
2 marchewki
1/2 cebuli
6 jajek
1 łyżka oliwy extra + do posmarowania formy
garść jarmużu lub szpinaku
sól, pieprz oraz do doprawienia marchewki 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub płatki chili i kurkuma
opcjonalnie: rzeżucha lub szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 6 wgłębień w formie na muffiny wysmarować oliwą.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć lub posiekać na desce w drobną kosteczkę.
Do marchewki i cebuli dodać 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz oraz curry lub kurkumę i chili. Wymieszać i wyłożyć do 6 wgłębień w formie na muffiny, tworząc nieduży dołek pośrodku.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Nałożyć porwane liście jarmużu (ok. 3 – 4 kawałeczki) oraz wbić na wierzch jajka. Doprawić je solą i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
Obkroić nożem koszyczki przy brzegu foremek i podważając np. silikonową łopatką wyłożyć na talerze. Można posypać opcjonalnie rzeżuchą lub szczypiorkiem.