Nasza dyniowa jajecznica wylądowała na grzankach z makiem, ale możecie zajadać ją prosto z patelni. Jest przepyszna, pod warunkiem, że najpierw udusicie dynię (haha) aż do miękkości, a dopiero na końcu dodacie przyprawy i jajka. Warzywa, które idealnie pasują do dyniowej jajecznicy to oczywiście por, cebula, czosnek i pomidorki koktajlowe. Do tego gałka muszkatołowa, trochę rozmarynu i gotowe.
Składniki na 2 porcje:
· ¼ małej dyni (wydrążonej i obranej ze skórki)
· ½ pora
· 3 jaja
· 6 pomidorków koktajlowych
· ½ cebuli
· 4 ząbki czosnku
· 1 łyżka masła i pół łyżki oliwy
· Sól, pieprz, papryka (słodka), gałka muszkatołowa
· Opcjonalnie: pestki z dyni (do posypania), bagietka lub paluch z makiem
Przygotowanie:
Pora, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pora. Smażymy jeszcze przez chwilę i wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy aż pomidorki wypuszczą sok. W tym czasie kroimy dynię w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą (ok. 2 cm), przykrywamy pokrywką i dusimy (cały czas mieszając) aż woda odparuje, a dynia zmięknie. W zależności od dyni, czasem trwa to 20 minut, czasem dłużej. Gdy dynia będzie miękka wbijamy 3 jajka i smażymy całość jak jajecznicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Ja dodaję sporo papryki i trochę gałki muszkatołowej. Ponieważ jestem łakomczuchem pod sam koniec dorzucam jeszcze trochę masła i mieszam całość (już po zdjęci u z ognia). Jajecznicę można zajadać od razu lub ułożyć ją na grzankach. Czasem posypuję całość suszonymi pestkami z dyni, szczypiorkiem lub pietruszką.