Kiedyś zapiekałam jajka w papryce, ale ścinały się zbyt szybko, a papryka była za twarda. Dziś robię jajecznicę z cebulką, porem, szparagami, kurczakiem i wypełniam nią już upieczoną paprykę. Smakuje o niebo lepiej! Chcecie przepis?
Składniki (na 2 porcje)
pół cebuli
kawałek pora
trzy szparagi
pół piersi kurczaka
4-5 jajek
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą.
Przygotowanie
Cebulkę i pora pokrój, podsmaż na oliwie, dodaj pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Podsmażaj aż mięso będzie miękkie i soczyste. Szparagi ugotuj (do wody dodaj sól oraz pół łyżeczki cukru) a po 8 minutach odcedź i wkrój do kurczaka.Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gdy papryka będzie miękka przygotuj jajecznicę.Do kurczaka i warzyw wbij jajka i zaczekaj aż się zetną (cały czas mieszając). Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną jajecznicą nafaszeruj paprykę.