Inna wersja frytek – zaskocz znajomych w ponury wieczór [przepis]

Inna wersja frytek - zaskocz znajomych w ponury wieczór
Dziwnie, szybko, zaskakująco – powoli zbliżamy się do końca jesieni. Nadchodzi najzimniejszy okres roku, najkrótsze dni, najdłuższe noce, najmniej energii. Najlepsza rada na taki stan rzeczy – jedzenie. Imprezy wyjściowe zamieniamy w domówki i skupiamy się na przyjmowaniu gości w swoich czterech kątach. A żeby zrobić to godnie i pysznie, należy zaopatrzyć się w odpowiednie przekąskowe przepisy. Oto jeden z nich, który proponuje KUKBUK. Przedstawiamy frytki z cukinii w parmezanowej skorupce.
Składniki

1 duża cukinia

200 g bułki tartej

100 g parmezanu

2 jajka

100 g mąki

pieprz do smaku

DIP:
100 g jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię myjemy i kroimy na kształt grubszych frytek. Zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy.
krok 2
Bułkę tartą, parmezan i pieprz łączymy, jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce. Każdą z frytek moczymy w masie jajecznej, następnie w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
krok 3
Cukinię pieczemy około 25-30 minut, do zrumienienia się skorupki. Studzimy i delikatnie obsypujemy solą.
krok 4
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z frytkami.

 

 

Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko

Zdjęcie: Martyna Cybuch

ŹRÓDŁO

więcej przepisów