Dziwnie, szybko, zaskakująco – powoli zbliżamy się do końca jesieni. Nadchodzi najzimniejszy okres roku, najkrótsze dni, najdłuższe noce, najmniej energii. Najlepsza rada na taki stan rzeczy – jedzenie. Imprezy wyjściowe zamieniamy w domówki i skupiamy się na przyjmowaniu gości w swoich czterech kątach. A żeby zrobić to godnie i pysznie, należy zaopatrzyć się w odpowiednie przekąskowe przepisy. Oto jeden z nich, który proponuje KUKBUK. Przedstawiamy frytki z cukinii w parmezanowej skorupce.
Składniki
1 duża cukinia
200 g bułki tartej
100 g parmezanu
2 jajka
100 g mąki
pieprz do smaku
DIP:
100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię myjemy i kroimy na kształt grubszych frytek. Zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy.
krok 2
Bułkę tartą, parmezan i pieprz łączymy, jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce. Każdą z frytek moczymy w masie jajecznej, następnie w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
krok 3
Cukinię pieczemy około 25-30 minut, do zrumienienia się skorupki. Studzimy i delikatnie obsypujemy solą.
krok 4
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z frytkami.
Przepis i wykonanie: Jessica Nadziejko
Zdjęcie: Martyna Cybuch