Chociaż maj w tym roku był trochę jak listopad , zawsze poprawić humor może jedzenie. Czy wiecie, że awokado jest owocem idealnym, które zawiera większość witamin, zdrowe tłuszcze i białko? Wszystko co potrzebne do bycia zdrowym latem. Przygotowaliśmy dla Was przepis sałatkę, którą może zrobić każdy. Smacznego!
SKŁADNIKI
1 – 2 pocje
1 dojrzałe awokado
garść roszponki
125 g mozzarelli (białej, w kulce, z zalewy)
100 g tuńczyka w oliwie
ok. 10 zielonych oliwek
1 łyżka oliwy extra vergine
sól i świeżo mielony pieprz
opcjonalnie: 1/4 małej cebuli
szczypiorek, świeże oregano lub rzeżucha do posypania
PRZYGOTOWANIE
Najpierw trzeba umyć awokado i przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i pokroić go na kawałki. Na talerzu ułożyć roszponkę. Doprawić solą, na wierzch ułożyć kawałki awokado. Wyjąć mozzarellę z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce. I na koniec dodać kawałki tuńczyka. Można jeszcze dodać posiekaną na cieniutkie plasterki cebulę. Oliwki przekroić na pół i posypać po sałatce. Sałatkę skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie posypać szczypiorkiem, świeżym oregano lub rzeżuchą.
Podać można z bagietką, ciabattą lub razowym chlebem