Hummus – tradycyjny składnik kuchni wschodniej, żeby nie powiedzieć podstawa wielu dań. Jednak jego wartościowy skład i satysfakcjonujący skład sprawił, że obecnie stanowi także element diety prawie każdego mieszkańca europejskich miast, jest pozycją w menu większości lokali typu fusion. Internet pełen jest przepisów na tę fantastyczną pastę. Jak zrobić zatem ten podstawowy, klasyczny hummus w idealnych proporcjach? Oto przepis:
Składniki:
250 G ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
2 małe ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty sezamowej tahini
pół szklanki bardzo zimnej wody (najlepiej roztopiony lód)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza wodą wrzucamy do miksera. Miksujemy długo, w partiach. W przerwach między miksowaniem zagarniamy łyżką składniki tak, aby docelowo uzyskać gęstą masę. Na końcu stopniowo dolewamy wody, obserwując konsystencję hummusu. Przerywamy, gdy uznamy ją za pożądaną.