Hummus idealny – jak przygotować się do wiosennych pikników? [przepis]

Hummus idealny - jak przygotować się do wiosennych pikników? [przepis]

Hummus – tradycyjny składnik kuchni wschodniej, żeby nie powiedzieć podstawa wielu dań. Jednak jego wartościowy skład i satysfakcjonujący skład sprawił, że obecnie stanowi także element diety prawie każdego mieszkańca europejskich miast, jest pozycją w menu większości lokali typu fusion. Internet pełen jest przepisów na tę fantastyczną pastę. Jak zrobić zatem ten podstawowy, klasyczny hummus w idealnych proporcjach? Oto przepis:

Składniki:

250 G ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

2 małe ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki pasty sezamowej tahini

pół szklanki bardzo zimnej wody (najlepiej roztopiony lód)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza wodą wrzucamy do miksera. Miksujemy długo, w partiach. W przerwach między miksowaniem zagarniamy łyżką składniki tak, aby docelowo uzyskać gęstą masę. Na końcu stopniowo dolewamy wody, obserwując konsystencję hummusu. Przerywamy, gdy uznamy ją za pożądaną.