Hummus idealny – jak przygotować się do wiosennych pikników? [przepis]

Hummus idealny - jak przygotować się do wiosennych pikników? [przepis]

Hummus – tradycyjny składnik kuchni wschodniej, żeby nie powiedzieć podstawa wielu dań. Jednak jego wartościowy skład i satysfakcjonujący skład sprawił, że obecnie stanowi także element diety prawie każdego mieszkańca europejskich miast, jest pozycją w menu większości lokali typu fusion. Internet pełen jest przepisów na tę fantastyczną pastę. Jak zrobić zatem ten podstawowy, klasyczny hummus w idealnych proporcjach? Oto przepis:

Składniki:

250 G ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)

2 małe ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki pasty sezamowej tahini

pół szklanki bardzo zimnej wody (najlepiej roztopiony lód)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza wodą wrzucamy do miksera. Miksujemy długo, w partiach. W przerwach między miksowaniem zagarniamy łyżką składniki tak, aby docelowo uzyskać gęstą masę. Na końcu stopniowo dolewamy wody, obserwując konsystencję hummusu. Przerywamy, gdy uznamy ją za pożądaną.

Więcej od loungemag
Koncert Moniki Urlik w MOMU
Kulturalny Teatralny to cykl wydarzeń kulturalnych odbywających się w restauracji MOMU, położonej przy placu...
Więcej