Gotuj w zgodzie z naturą!

Gotowanie oparte na sezonowości niesie ze sobą mnóstwo pozytywów. Na tyle już znamy niektóre obce kuchnie, że łatwo wdrożyć ciekawe modyfikacje, które tchną w starą i dobrze nam znaną już potrawę lekki powiew nowości. Na czym więc polega przewaga artykułów, które pochodzą z naszego najbliższego otoczenia, nad żywnością którą mamy dostępną cały rok, pochodzącą z najdalszych krain świata?

  • Są najbogatsze w wartości odżywcze oraz budulcowe – białka, węglowodany i witaminy. Warzywa i owoce sezonowe to takie, które są w pełni dojrzałe i osiągnęły swój idealny wzrost w określonym przez przyrodę czasie.
  • Dojrzewają w tych samych warunkach klimatycznych, których i my doświadczamy. Produkty lokalne oraz ludzie konsumujący je, żyją w takich samych warunkach – są wystawiane na to samo promieniowanie, nasłonecznienie, wilgotność oraz opady.
  • Przeważnie są tańsze, ponieważ są dostępne w danym sezonie. Nie są to produkty specjalnie sprowadzane, więc nie musimy dodatkowo płacić za ich transport i przechowywanie. Takie artykuły są pełnowartościowe. Dzięki temu poprzez ich spożywanie, dostarczamy naszemu organizmowi wszystkiego co najlepsze. Dodatkowo są najtańsze w roku.
Więcej od loungemag
DNA marki – Patrizia Aryton
Marka Aryton została stworzona w 1989 roku przez małżeństwo Danutę i Ryszarda Cierockich. W 2015 roku...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *