Gorące gruszki z koniakiem, miodem  i cynamonową kruszonką [przepis]

Gorące gruszki z koniakiem, miodem  i cynamonową kruszonką
Przepyszne, aromatyczne gruszki z koniakiem i kruszonką to mój ulubiony deser świąteczny. Wiem, że gruszki, które są „dostępne” cały rok (także zimą), to nie są prawdziwe polskie gruszki, ale nic na to nie poradzę. Po prostu uwielbiam ten deser i zapach z piekarnika, który rozchodzi się po całym domu.
Składniki

·      2 duże gruszki
·      2 łyżki miodu
·      10 łyżek koniaku
·      200 g mąki pszennej
·      100 g cukru pudru
·      100 g masła
·      ½ łyżeczki cynamonu
·      Borówki lub inne owoce do dekoracji

Gorące gruszki z koniakiem Gorące gruszki z koniakiem, miodem  i cynamonową kruszonką [przepis] 1

Przygotowanie

Najpierw przygotowuję roztwór, którym będę „ostrzykiwać” gruszki. Tak! Przydadzą się też igła i strzykawka zakupione w aptece. Koniak delikatnie podgrzewam, ale tylko tyle, by rozpuścić w nim miód. Następnie wstrzykuję w kilkanaście miejsc mieszankę koniaku i miodu. Gruszki odstawiam na 30 min. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Mieszam mąkę, cukier puder, zimne masło i cynamon aż powstaną grudki. Do naczynia żaroodpornego wkładam gruszki, zasypuję je kruszonką, a następnie smaruję skórkę masłem (a po chwili cienką warstwą miodu). Wstawiam do piekarnika na 30 minut i piekę w temperaturze 180 stopni.

Written By
More from loungemag
Olga Tokarczuk laureatką Nagrody Nobla!
W 2018 roku nie przyznano literackiej Nagrody Nobla w związku ze skandalem obyczajowym. Akademia Szwedzka pogrążona...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *