Przepyszne, aromatyczne gruszki z koniakiem i kruszonką to mój ulubiony deser świąteczny. Wiem, że gruszki, które są „dostępne” cały rok (także zimą), to nie są prawdziwe polskie gruszki, ale nic na to nie poradzę. Po prostu uwielbiam ten deser i zapach z piekarnika, który rozchodzi się po całym domu.
Składniki
· 2 duże gruszki
· 2 łyżki miodu
· 10 łyżek koniaku
· 200 g mąki pszennej
· 100 g cukru pudru
· 100 g masła
· ½ łyżeczki cynamonu
· Borówki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie
Najpierw przygotowuję roztwór, którym będę „ostrzykiwać” gruszki. Tak! Przydadzą się też igła i strzykawka zakupione w aptece. Koniak delikatnie podgrzewam, ale tylko tyle, by rozpuścić w nim miód. Następnie wstrzykuję w kilkanaście miejsc mieszankę koniaku i miodu. Gruszki odstawiam na 30 min. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Mieszam mąkę, cukier puder, zimne masło i cynamon aż powstaną grudki. Do naczynia żaroodpornego wkładam gruszki, zasypuję je kruszonką, a następnie smaruję skórkę masłem (a po chwili cienką warstwą miodu). Wstawiam do piekarnika na 30 minut i piekę w temperaturze 180 stopni.