Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”.Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy).
Slow Food Polska w tym roku zaprasza około 100 restauracji z całej Polski w tym wszystkie, które posiadają rekomendację Slow Food Polska.
Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy akcji ”efekty naszych działań są bardzo wymierne – spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 9 lat temu urosło dzisiaj do 230 gramów, czyli prawie 14 krotnie. Jednak wciąż z 7 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 20 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach”.
Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” biorą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki – Hotel Stary), Dominik Narloch (Cucina), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Krystian Szidel (Sheraton – Sopot), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin), Sylwester Lis (Bukovina), Krzysztof Małocha (Heron Hotel), Tomasz Dziura (Hotel Galaxy), Przemek Błaszczyk (Manana), Kasia Rogowska (Cadenza), Marcin Sołtys (Filipa 18), Przemek Bilski (Pod Nosem) czy Aleksander Baron (Solec 44).
Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Podobnie jak rok temu mówa była o gęsi kartuskiej, tak i w tym organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez nas szczegółowo prezentowana. I tak, w tej edycji, najwięcej uwagi poświęcimy Gęsi Suwalskiej. Każdego z Szefów Kuchni Slow Food Polska zachęta też do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja rozpocznie się dzień przed Świętem Niepodległości, czyli w piątek 10 listopada.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie), w Gęśniku na Kaszubach (Gęsia Farma) czy na Lubelszczyznie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Weźmiemy udział w Święcie Młodego Wina w Sandomierzu. Włączamy się kolejny raz w szereg imprez związanych z gęsiną w podwarszawskim Legionowie, w konkurs dla zachodniopomorskich restauracji w Szczecinie (Andrzej Buławski), w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, w powrót do żydowskich i gęsich tradycji w małym świętokrzyskim Chmielniku. Do tego nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc… organizowanych w całej Polsce przez convivia Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje, które mamy nadzieję, będą licznie odwiedzane w tym czasie przez rzesze Polaków i gości z zagranicy. Długi weekend wyjątkowo sprzyjać będzie w tym roku odwiedzaniu restauracji.
Jak co roku zorganizowany również zostanie konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Podczas otwarcia pierwszej butelki Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w piątek 10 listopada w Restauracji Ed Red w Warszawie zostaną ogłoszeni zwycięzcy – zwycięża przepis, który otrzyma największą liczbę głosów, zaś jego autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2017/2018. Przypominamy, że ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak i Marcin Pławecki (zwycięski przepis z zeszłego roku w odrębnym pliku).
Tegoroczne Wino Świętomarcińskie przygotowuje na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim. Mimo iż nie jest to łatwy rok dla winiarzy, Zbigniew Turnau, współwłaściciel winnicy deklaruje, że „w tym roku wina i białego i czerwonego nie zabraknie. Winogrona w bardzo dobrym stanie zostały zebrane dwa tygodnie temu i wino już zakończyło fermentacje w kadziach – białe będzie na bazie szczepu Solaris, zaś czerwone ze szczepów Rondo i Regent”. Wino Świętomarcińskie w po raz pierwszy w tym roku będzie również dostępne w sprzedaży detalicznej poprzez stronę internetową producenta oraz wymienione tam sklepy: www.winnicaturnau.pl
Terminarz akcji:
2 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
10 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2017”
10 XI – 3 XII Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (ponad 100 restauracji)
10 XI Otwarcie pierwszych butelek Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w warszawskiej restauracji Ed Red
10 XI – 3 XII kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach we wszystkich większych miastach w Polsce
11-13 XI Festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Legionowie, Szczecinie, Gęśniku na Kaszubach, w Mortęgach na Warmii, w Kamyku pod Częstochową oraz
w Swałowie pod Słupskiem