Żaden polski stół nie jest kompletny bez kiszonych ogórków, a żadna polska rodzina bez babci, która je robi. Ale czemu kiszonki kojarzą nam się tylko ze starszym pokoleniem i domową tradycją? Czemu nie robimy ich sami, na co dzień?
Takie pytanie zadała sobie polska studentka Katarzyna Wasielewska, tuż przed tym, jak stworzyła M°Or. To nazwa jej zestawu naczyń do domowej fermentacji, który zaprojektowała w ramach swojej pracy dyplomowej.
Produkty są estetyczne i oryginalne, ale jednocześnie nawiązują do “babcinych” naczyń do kiszenia. To prawdziwy duet tradycji z nowoczesnością. Filtr węglowy pochłaniający nieprzyjemne zapachy znajduje się w rynnie wodnej – starym elemencie dawnych naczyń do fermentacji.
Taki zgrabny zestaw zachęca do czerpania ze swojej spuścizny i wprowadzania do diety zdrowych i smacznych produktów. Niech tylko wejdzie do sprzedaży i kiszenie stanie się znów modne.