Sobotni poranek, promienie słońca wpadają przez okno, a w kuchni unosi się zapach kawy i świeżego pieczywa… Do takiego słodkiego lenistwa warto przyrządzić samemu „małe-co-nie-co”, a nasza propozycją jest focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i rozmarynem.
Jest to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale także dla nosa – zapach dopiero co upieczonego chlebka i rozmarynu z pewnością dopełni ten poranek.
Przepis na focaccię z suszonymi pomidorkami, oliwkami i rozmarynem
Składniki:
500 g mąki chlebowej
1 łyżeczka kopiasta semoliny
2 × 7 g suchych drożdży
50 ml oliwy
75 g czarnych oliwek pokrojonych
150 g suszonych pomidorów
rozmaryn
sól morska
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z semoliną, porządną szczyptą soli i drożdżami, a następnie uformuj w tej mieszance dołek. Wymieszaj w osobnym naczyniu 320 ml ciepłej wody z oliwą i wlej do uformowanego dołka. Następnie wyrabiaj ciasto ok. 10 min, na koniec formując je w kulę. Wyrobione ciasto posyp delikatnie mąką, włóż do miski, którą trzeba przykryć ściereczką i daj do ciepłego miejsca na ok. 40 min (aż podwoi objętość).
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą i posyp solą. Uformuj chlebek o wymiarach mniej więcej 28×20 cm. Delikatnie posmaruj focaccie oliwą. Poukładaj wciskając w ciasto oliwki i pomidorki, a na koniec posyp rozmarynem (listki z 2-3 gałązek). Piecz ok. 30 min. Smacznego!
Przepis autorstwa Gordona Ramsaya.