Przepis na sobotę: focaccia na dobry początek dnia

Sobotni poranek, promienie słońca wpadają przez okno, a w kuchni unosi się zapach kawy i świeżego pieczywa… Do takiego słodkiego lenistwa warto przyrządzić samemu „małe-co-nie-co”, a nasza propozycją jest focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i rozmarynem.

 

Jest to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale także dla nosa –  zapach dopiero co upieczonego chlebka i rozmarynu z pewnością dopełni ten poranek.

Przepis na focaccię z suszonymi pomidorkami, oliwkami i rozmarynem

Składniki:

500 g mąki chlebowej

1 łyżeczka kopiasta semoliny

2 × 7 g suchych drożdży

50 ml oliwy

75 g czarnych oliwek pokrojonych

150 g suszonych pomidorów

rozmaryn

sól morska

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z semoliną, porządną szczyptą soli i drożdżami, a następnie uformuj w tej mieszance dołek. Wymieszaj w osobnym naczyniu 320 ml ciepłej wody z oliwą i wlej do uformowanego dołka. Następnie wyrabiaj ciasto ok. 10 min, na koniec formując je w kulę. Wyrobione ciasto posyp delikatnie mąką, włóż do miski, którą trzeba przykryć ściereczką i daj do ciepłego miejsca na ok. 40 min (aż podwoi objętość).

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą i posyp solą. Uformuj chlebek o wymiarach mniej więcej 28×20 cm. Delikatnie posmaruj focaccie oliwą. Poukładaj wciskając w ciasto oliwki i pomidorki, a na koniec posyp rozmarynem (listki z 2-3 gałązek). Piecz ok. 30 min. Smacznego!

 

Przepis autorstwa Gordona Ramsaya.

Więcej od loungemag
Artema Haranina, zdjęcia które podrażniają podniebienie
Zdjęcia, które podrażniają podniebienie Jedzenie dla Artema Haranina jest czymś więcej, niż...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *