Przepis na sobotę: focaccia na dobry początek dnia

Sobotni poranek, promienie słońca wpadają przez okno, a w kuchni unosi się zapach kawy i świeżego pieczywa… Do takiego słodkiego lenistwa warto przyrządzić samemu „małe-co-nie-co”, a nasza propozycją jest focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i rozmarynem.

 

Jest to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale także dla nosa –  zapach dopiero co upieczonego chlebka i rozmarynu z pewnością dopełni ten poranek.

Przepis na focaccię z suszonymi pomidorkami, oliwkami i rozmarynem

Składniki:

500 g mąki chlebowej

1 łyżeczka kopiasta semoliny

2 × 7 g suchych drożdży

50 ml oliwy

75 g czarnych oliwek pokrojonych

150 g suszonych pomidorów

rozmaryn

sól morska

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z semoliną, porządną szczyptą soli i drożdżami, a następnie uformuj w tej mieszance dołek. Wymieszaj w osobnym naczyniu 320 ml ciepłej wody z oliwą i wlej do uformowanego dołka. Następnie wyrabiaj ciasto ok. 10 min, na koniec formując je w kulę. Wyrobione ciasto posyp delikatnie mąką, włóż do miski, którą trzeba przykryć ściereczką i daj do ciepłego miejsca na ok. 40 min (aż podwoi objętość).

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę posmaruj oliwą i posyp solą. Uformuj chlebek o wymiarach mniej więcej 28×20 cm. Delikatnie posmaruj focaccie oliwą. Poukładaj wciskając w ciasto oliwki i pomidorki, a na koniec posyp rozmarynem (listki z 2-3 gałązek). Piecz ok. 30 min. Smacznego!

 

Przepis autorstwa Gordona Ramsaya.

Więcej od loungemag
NIGDY NIE BĘDZIESZ SZŁA SAMA [wystawa]
Transparent na strajk zrobisz w galerii sztuki W Galerii Labirynt w Lublinie można zwiedzać wystawę NIGDY...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *