Falafel Tahini Wrap
Składniki na 2 porcje:
Falafel:
80 g ciecierzycy (namoczyć przez noc w zimnej wodzie)
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 łyżka naci pietruszki
1/2 łyżka kolendry (lub więcej pietruszki)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka pasty tahini
Szczypta mielonego kuminu
Szczypta kardamonu, cynamonu, chili, sody oczyszczonej, soli himalajskiej
Olej kokosowy do smażenia
Pasta Tahini:
½ szklanki ziaren sezamu
sok z cytryny
sól himalajska
Pozostałe:
4 liście sałaty
¼ papryki
1 mały ogórek gruntowy
½ małej cebuli czerwonej
2 duże liście kapusty włoskiej
Jak?
Przygotuj pastę Tahini:
Sezam upraż na suchej patelni. Cały czas mieszaj, by się nie przypalił, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie, uprażone ziarna sezamu, przesyp do garnka, dodaj łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli himalajskiej i blenduj cierpliwie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Czas rozdrabniania sezamu, jest konieczny do wydzielenia oleju sezamowego, kształtującego końcową konsystencję pasty.
Przygotuj falafel:
Ciecierzycę odcedź, opłukaj i zmiel na gładką konsystencję, przy użyciu robota kuchennego lub blendera razem z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy), dodając 1 łyżkę wody. Konsystencja powinna być plastyczna, łatwa do formowania w ręce. Tak przygotowaną masę, przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, następnie uzyskaną masę, uformuj w małe, lekko spłaszczone kulki. Tak przygotowane falafele wrzuć na gorący olej, smażąc ok 2-3 minuty aż kotleciki będą rumiane.
Tak przygotowany falafel wyłóż na liściu kapusty włoskiej, dodając posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, sałatę, paprykę i ogórka pokrojonego w słupki, całość polej pastą Tahini, zawiń w rulon i zajadaj się ze smakiem !
Przepis przygotowany przez dietetyków FitLab Catering dietetyczny