Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków

Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków
Wybitna podróżniczka Elżbieta Dzikowska odwiedzi Kraków. W sobotę, 12 stycznia, o godz. 18 w restauracji Baroque w Krakowie (ul. św. Jana 16) można będzie się można z nią spotkać i zjeść dania, które kocha Ameryka Łacińska i Południowa. Elżbieta Dzikowska to żona Tony’ego Halika, współautorka kultowego programu “Pieprz i wanilia”, autorka książek i reżyserka. Jest to kolejne z cyklu wydarzeń, którym Baroque wpisuje się w prezentowanie Krakowa jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

W czasie wydarzenia “Ze mną przez świat kulinarnie” można wysłuchać pasjonujących opowieści podróżniczych oraz zjeść latynoamerykańskie dania – menu zostało przygotowane przez Elżbietę Dzikowską we współpracy z Ryszardem Warnke, szefem kuchni Baroque. Współorganizatorem jest Izba Gospodarcza RH plus.

Goście będą mogli spróbować potrawy, które Elżbieta Dzikowska poznała w czasie podróży po Ameryce Łacińskiej i Południowej. To dania uznawane za tamtejsze przysmaki, jak lubiany w Meksyku indyk w Mole Poblano – słodko-pikantnym sosie z chili i czekolady czy Ceviche – surowa ryba marynowana w soku z cytrusów (Ameryka Łacińska i Karaiby). Do tego można spróbować słynnego koktajlu Pisco Sour z Peru, a na deser zjeść ciasto maślane.

Baroque to restauracja położona w sercu Krakowa, przy ul. św. Jana 16, specjalizująca się w kuchni polskiej oraz włoskiej. Lokal niedawno przeszedł generalny remont zgodny z aktualnymi trendami. Baroque jest miejscem wydarzeń kulinarnych i kulturalnych, w ubiegłym roku odbyły się tu koncerty Natalii Kukulskiej i Zakopower, a także pokaz mody Natashy Pavluchenko. Goście Baroque mogli też uczestniczyć w wydarzeniach kulinarnych z udziałem Mikołaja Reya, Leszka Mazana i Mieczysława Czumy. W najbliższych miesiącach planowane są kolejne imprezy kulinarno-kulturalne.

Zdjęcia: archiwum Elżbiety Dzikowskiej

Wydarzenie na Facebooku:

Menu

Aperitif
* koktajl Pisco Sour (Peru)
Przystawka
* Ceviche z tuńczyka z kolendrą (Ameryka Południowa) / wino białe
Danie główne
* Indyk w sosie Mole Poblano (Meksyk) / wino czerwone
Deser
* Ciasto maślane (Ameryka Południowa)

Bilet wstępu (obejmuje kolację i wino): 149 zł.

Obowiązkowa rezerwacja miejsc:
509 035 561
martyna.okraska@baroque.com.pl

Written By
More from loungemag
Coś o diecie i zdrowym stylu życia  
Zdrowy styl życia nie jest dla wybranych, jest dla wszystkich. Co prawda potrzeba...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *