Drive story

Drive story
Drive story…lato się skończyło, ale slow, brak pośpiechu, uważność to idea przyświecająca Jakubowi Majewskiemu – inicjatorowi i pomysłodawcy projektu Drive Story, który to zabrał nas jakby we włoską a polską podróż właśnie latem. I tę historię teraz wam pokażemy.

Drive story Drive story 1

– Dzięki temu wyjazdowi poczułem się jak w scenie otwierającej jeden z moich ulubionych filmów, czyli „Nóż w wodzie” (kiedy Krystyna wraz z mężem Andrzejem jadą swoim samochodem szosą wzdłuż szpalerów drzew przy muzyce z lat 60.). Drzewa odbijają się w przedniej szybie, krajobraz powoli przemija. Dzięki weekendowi z Drive Story mogliśmy się przenieść w czasie, poczuć na własnej skórze klimat tego filmu – mówi Tomek Lelek z pracowni architektonicznej elementy studio.

Drive story Drive story 2

Drive Story to w całości zaprojektowane doświadczenie, urzekający pomysł – weekendowy road trip zabytkowymi samochodami BMW tzw. Neue Klasse – uczy uważności, pozwala doświadczać drogi, odkrywać małe gospodarstwa agroturystyczne oraz manufaktury. A przy tym pokazuje, jak czerpać frajdę z jazdy oldtimerami, które nie służą wyłącznie przemieszczaniu się z punktu A do punktu B, ale trochę zwalniają wskazówki zegara.

Drive story Drive story 3

Bez pośpiechu, w swoim tempie jechaliśmy pięcioma samochodami vintage, spaliśmy z nimi pod jednym dachem w specjalnie zaprojektowanej i przygotowanej stodole. Mogliśmy się zatrzymać w dowolnym momencie, żeby obserwować przyrodę, ciekawą zabudowę, czy też pomóc kolegom przy samochodzie, który wymagał uwagi, a niekiedy drobnej naprawy.

Drive story Drive story 4

Trafiliśmy do warmińskich Świątek, do rodzinnej cydrowni Kwaśne Jabłko, którą założył Marcin Wiechowski, a także do niedawno otwartej restauracji Niwa, specjalizującej się w slowfoodzie. Owoce i warzywa pochodzą z ekologicznej farmy, założyciele współpracują z lokalnymi rolnikami, a menu zmienia się co weekend. W tych miejscach stawia się na rozwój i zaangażowanie lokalnej społeczności. Kierują się one zrównoważoną koncepcją „from farm to fork” – współpracują z miejscowymi rolnikami, rzemieślnikami i szefem kuchni.

Drive story Drive story 5

Filozofia stojąca za Drive Story i miejscami, które odwiedziliśmy dzięki temu projektowi, to pielęgnowanie więzi i relacji, nauka uważności i slow. Na każdym kilometrze.

Barokowy Smak Wilna w Pałacu Paców.

Robert Niessner

Więcej od loungemag
Black Friday inaczej – ceny wyższe o 55%! Dlaczego?
Black friday to świetna okazja żeby kupić więcej i taniej. Do kupowania motywuje nas również tak zwany...
Więcej