Jeśli macie ochotę na słodkie śniadanie albo zdrowszą alternatywę dla deseru, a może po prostu lubicie eksperymenty, mamy rozwiązanie idealne. Ten budyń jaglany jest smaczny i zdrowy, możliwy do przygotowania w wersji wegańskiej!
SKŁADNIKI
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
3 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego lub cukru
opcjonalnie: 20 g ciemnej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Przełożyć do rondelka, wlać mleko, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Dodać kakao oraz syrop klonowy lub cukier (opcjonalnie można dodać też kilka kosteczek czekolady). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się kakao.
Zmiksować w pojemniku blendera stojącego, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez ok. 2 minuty). W razie potrzeby dodawać więcej mleka.
Budyń możemy podać z odrobiną syropu klonowego i malinami.