Fernand Petiot – amerykański barman pracujący w Harry’s New York Bar w Paryżu – uchodzi za twórcę Krwawej Mary. W tym właśnie barze, w roku 1920, Petiot stworzył legendarnego drinka mieszając wódkę z sokiem pomidorowym.
Wielu ludzi uważa, że nazwa „Krwawa Mary” pochodzi od królowej Anglii – Marii Tudor która słynęła z bezwzględności i krwawych egzekucji. Niektóre źródła podają ze nazwa wzięła się od pewnej barmanki o imieniu Mary, która pracowała w Chicagowskim klubie zwanym ” Bucket of Blood” ( Wiadro Krwi ) Nikt nie ma 100 % pewności jak było naprawdę. Natomiast pewne jest ze pan Petiot w 1934 roku przeprowadził się do Nowego Jorku i obejmując posadę barmana bez najmniejszego problemu wprowadził swojego drinka do menu. Nowojorska klientela okazała się bardziej wymagająca i już wkrótce nasz wynalazca musiał doprawić swojego drinka dodając pieprzu, sos Worcester, cytrynę i kilka kropli Tabasco. W Polinezji Krwawa Mary jest drinkiem narodowym. W naszym kraju tylko jedna z mocniejszej części tego drinka jest naszym sportem narodowym.
Przepis:
50 ml wódki
100-120 ml soku pomidorowego
10 ml soku z cytryny
1-2 krople tabasco
2 krople sosu worcester
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
3 kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz lodu wlać do shakera i wymieszać. Podawać z lodem.