Chutney z mango do klasycznej deski serów. Niedawno pisaliśmy o dobieraniu sera do win, dodatkach i tworzeniu klasycznej deski serów (artykuł możecie znaleźć tu). Dziś podamy wam przepis na pyszny chutney z mango – kto powiedział, że nie można wprowadzić nieco egzotyki do tego znanego połączenia!
Składniki:
- 2 szklanki mango (około 3 sztuki), obranego i pokrojonego w niedużą kostkę
- ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka białego octu winnego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 10 dkg orzechów nerkowca