Bistro The Hours jest usytuowane w hotelu H15 Palace przy ulicy Świętego Jana 15 w Krakowie. Z historią tego adresu nierozerwalnie związana jest rodzina Lubomirskich, która w drugiej połowie XIX wieku przekształciła ten obiekt w Pałac. Motywem przewodnim The Hours jest czas, a dokładnie godziny. Godziny, te najważniejsze spędzamy z przyjaciółmi i rodziną. Nie patrzymy na upływ czasu, bo ten z bliskimi jest niepoliczalny i bezcenny.
W The Hours czas staje w miejscu przy przekąskach inspirowanych tradycyjną polską kuchnią z małopolskimi akcentami oraz karcie klasycznych koktajli, które przetrwały próbę czasu. Kulinarna przygoda rozpoczyna się od chleba wypiekanego przez Nas według tradycyjnych receptur na zakwasie, a kończy się na selekcji 160 mocnych trunków z całego świata.
W The Hours oni zadbają o Wasze podniebienia:
Chef Wojciech Kilian
Szef Kuchni restauracji Signature w Warszawie – wielokrotnie nagradzanej przez przewodniki kulinarne takie jak: Gault&Millau oraz Michelin. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m.in.: w Wielkiej Brytanii oraz restauracji Saint Jacques French Cuisine. Jego filozofia to świadome gotowanie i serwowanie po prostu dobrego jedzenia – sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.
Chef Diana Olechnowicz
Szef Kuchni Brasserie Olympique znajdującej się w Hotelu Francuskim – jednym z najstarszych hoteli w Krakowie. Związana z gastronomią od ponad dekady, laureatka konkursów kulinarnych m.in.: L’Art de la Cuisine Martell. Swoją przygodę gastronomiczną rozpoczynała pod okiem Michaela Morana w Bistro de Paris. W przygotowywaniu posiłków nie idzie się drogą na skróty, ponieważ jakość wymaga odpowiedniego czasu.
W menu znajdziemy m.in.:
- Śledź / galaretka z raków / śmietana / szczypiorek (18 zł)
- Marynowany sum w occie / cukinia małosolna / mus szczypiorkowy (23 zł)
- Wegański tatar / pomidor / ryż (18 zł)
- Wegański smalec / fasola / tofu / pietruszka / domowe ogórki kiszone (18 zł)
- Talerzyk serów z Małopolski (29 zł)
- Nóżki wieprzowe / piklowana cebula / olej lubczykowy (17 zł)
- Carpaccio z dojrzewającej słoniny / pikle (16 zł)
- Tatar wołowy / piklowany ogórek / trawa żubrowa / pieczony czosnek / miso (19 zł)
- Siekana wołowina / siemię lniane / majonez truflowy (24 zł) – II miejsce w kategorii przystawka w 12 edycji konkursu Wine & Food Noble Night 2019
- Zapiekana ciecierzyca / batat / szpinak / orzechy arachidowe (24 zł)
- Wegańskie flaki / boczniak / warzywa / imbir (21 zł)
- Lisiecka / ziemniak / zakwas żytni / sałata (24 zł)
- Baranina / ziemniak / wędzony ser / ogórek kiszony (28 zł)
- Mini Paris – Brest / orzechy laskowe (14 zł)
I wiele innych…
Godziny otwarcia:
Poniedziałek – Niedziela
13:00 – 22:00
Bistro The Hours
Św. Jana 15, 31-017 Kraków
tel: +12 371 15 01
[wp-svg-icons icon=”mail” wrap=”i”] info@thehours.pl
[wp-svg-icons icon=”screen” wrap=”i”] h15palace.com/bistro/
[wp-svg-icons icon=”facebook-2″ wrap=”i”] facebook.com/bistrothehours/
[wp-svg-icons icon=”linkedin” wrap=”i”] instagram.com/bistro_the_hours/
artykuł partnerski