Beef jerky czyli suszona wołowina

Beef jerky czyli suszona wołowina
Beef jerky czyli suszona wołowina
Składniki:

1kg ligawy
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
200ml whisky
200ml sosu sojowego
150ml sosu Worcestershire
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ostrej papryki w płatkach
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mięso włóż do zamrażarki na ok. 1,5-2 godziny. Po tym czasie pokrój w cienkie plasterki ok. 2-3mm. Im cieńsze, tym lepiej.
Przygotuj marynatę mieszając wszystkie płynne składniki. Dodaj przyprawy i posiekaną w pióra cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Do marynaty wrzuć mięso i szczelnie zamknij pojemnik. Marynuj przez 48 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 50°C (termoobieg). Plastry wołowiny nadziewaj na wykałaczki i wieszaj na kratce. Susz w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 5 godzin. Po tym czasie zostaw mięso do wystygnięcia, zdejmij z wykałaczek i wrzuć do słoika. Możesz przechowywać nawet 3 miesiące.

www.meatmayday.pl

Więcej od loungemag
Damian Surowiec opowiada-o tym czym różni się tapas od pintxos i co ma wspólnego z Ritą Hayworth [wywiad]
Czym się różni tapas od pintxos? Co ma wspólnego pintxos z Ritą Hayworth? Jaka jest różnica...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *