Beef jerky czyli suszona wołowina
Składniki:
1kg ligawy
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
200ml whisky
200ml sosu sojowego
150ml sosu Worcestershire
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ostrej papryki w płatkach
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mięso włóż do zamrażarki na ok. 1,5-2 godziny. Po tym czasie pokrój w cienkie plasterki ok. 2-3mm. Im cieńsze, tym lepiej.
Przygotuj marynatę mieszając wszystkie płynne składniki. Dodaj przyprawy i posiekaną w pióra cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Do marynaty wrzuć mięso i szczelnie zamknij pojemnik. Marynuj przez 48 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 50°C (termoobieg). Plastry wołowiny nadziewaj na wykałaczki i wieszaj na kratce. Susz w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 5 godzin. Po tym czasie zostaw mięso do wystygnięcia, zdejmij z wykałaczek i wrzuć do słoika. Możesz przechowywać nawet 3 miesiące.