Bawaria – 6 razy TAK !

Schweinshaxe

schweinshaxe
www.bayerische-spezialitaeten.net

Ta zagadkowa nazwa skrywa bardzo proste a zarazem efektowne danie główne. Pieczone i podawane z kością, udo wieprzowe, brzmi bardzo groźnie i ciężko, natomiast w rzeczywistości mięso zachwyca swoją delikatnością i niepowtarzalnym aromatem. Niegdyś uważane przez Niemców za typowe Armeleuteessen (proste jedzenie ubogich ludzi), dziś dumnie króluje na stołach przykrytych obrusami w charakterystyczną, biało-niebieską kratę. Podawane wraz z ogromną, ziemniaczaną kluską, kiszoną kapustą, obowiązkowo w ciemnym sosie. Stanowi gwarancję smacznego i sycącego obiadu.

Germknödel

Paulina Salamon
Paulina Salamon

Ta niemiecka wariacja na temat klasycznej kluski na parze, przez niektórych uznawana jest za bawarską odpowiedź na Apfelstrudel (tradycyjna szturcla jabłkowa, podawana najczęściej z gęstym sosem waniliowym). O ile jednak sama kluska na parze przywodzi na myśl przedszkolną stołówkę, o tyle w połączeniu z gęstym sosem waniliowym, nadzieniem z pysznej, domowej marmolady i makową posypką, zachwyci Was już po pierwszym kęsie.

Radler
www.travel.allwomenstalk.com
www.travel.allwomenstalk.com

Na sam koniec napój, który stanowi mix piwa i Sprite’a. Połączenie banalnie proste i oczywiste, a mimo to w Polsce niemalże niespotykane. W południowych Niemczech zamawiane równie często jak Maß  (litr piwa podawany w efektownym kuflu) podczas Oktoberfest. Słodki Sprite doskonale przełamuje piwną gorycz, dzięki czemu stanowi idealne rozwiązanie nawet dla najbardziej zagorzałych przeciwników złotego napoju.

Paulina Salamon

Written By
More from loungemag
Nastrojowa podróż na Sycylię
Ania Kuczyńska wraz z kolekcją jesień-zima 2017/18 „Le Nuvole/Chmury” przenosi nas do nastrojowych Palermo...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *