Schweinshaxe

Ta zagadkowa nazwa skrywa bardzo proste a zarazem efektowne danie główne. Pieczone i podawane z kością, udo wieprzowe, brzmi bardzo groźnie i ciężko, natomiast w rzeczywistości mięso zachwyca swoją delikatnością i niepowtarzalnym aromatem. Niegdyś uważane przez Niemców za typowe Armeleuteessen (proste jedzenie ubogich ludzi), dziś dumnie króluje na stołach przykrytych obrusami w charakterystyczną, biało-niebieską kratę. Podawane wraz z ogromną, ziemniaczaną kluską, kiszoną kapustą, obowiązkowo w ciemnym sosie. Stanowi gwarancję smacznego i sycącego obiadu.
Germknödel

Ta niemiecka wariacja na temat klasycznej kluski na parze, przez niektórych uznawana jest za bawarską odpowiedź na Apfelstrudel (tradycyjna szturcla jabłkowa, podawana najczęściej z gęstym sosem waniliowym). O ile jednak sama kluska na parze przywodzi na myśl przedszkolną stołówkę, o tyle w połączeniu z gęstym sosem waniliowym, nadzieniem z pysznej, domowej marmolady i makową posypką, zachwyci Was już po pierwszym kęsie.
Radler

Na sam koniec napój, który stanowi mix piwa i Sprite’a. Połączenie banalnie proste i oczywiste, a mimo to w Polsce niemalże niespotykane. W południowych Niemczech zamawiane równie często jak Maß (litr piwa podawany w efektownym kuflu) podczas Oktoberfest. Słodki Sprite doskonale przełamuje piwną gorycz, dzięki czemu stanowi idealne rozwiązanie nawet dla najbardziej zagorzałych przeciwników złotego napoju.