Lata 90-te z pewnością były szalone, dla równowagi szału nie było w barmańskich kompozycjach z tamtego czasu. Przygotowując tequila sunrise szczytem fantazji było wbicie kolorowej parasolki a używana do jej przygotowania grenadyna była tak naprawdę czerwonym syropem owocowym który więcej miał w składzie wiśni i maliny niż owoców granatu. Może właśnie dlatego grenadyna szybko odeszła do lamusa i stała się obciachem. Grenadyna wraca do łask za sprawą barmaństwa craftowego i dużo wiekszej dostępności egzotycznych owoców na rynku. Nawet najprostszy koktajl zyska na niepowtarzalnym smaku przy użyciu domowej grenadyny.
Tequila Sunrise
- 40ml Tequili Blanco
- Sok pomarańczowy
- 15ml Grenadyny
Domowa grenadyna:
Niektóre przepisy sugerują by ręcznie wyciągać każde nasionko granatu, co może być dość uciążliwe. Jeżeli macie wyciskarkę manualną z dźwignią wystarczy przeciąć granat na pół i wycisnąć. Z jednego dużego granata powinno wyjść około 1 szklanka soku. Sok mieszamy z cukrem w proporcji 1:1. Żeby przyspieszyć rozpuszczanie cukru sok można pogrzać ale uważajcie by nie zaczął się gotować – to zepsuje jego świeży smak!
przepis: Bartosz Konieczny