Bardziej – Tequila Sunrise

Tequila Sunrise Bardziej - Tequila Sunrise 1
fot. Bartosz Konieczny

Lata 90-te z pewnością były szalone, dla równowagi szału nie było w barmańskich kompozycjach z tamtego czasu. Przygotowując tequila sunrise szczytem fantazji było wbicie kolorowej parasolki a używana do jej przygotowania grenadyna była tak naprawdę czerwonym syropem owocowym który więcej miał w składzie wiśni i maliny niż owoców granatu. Może właśnie dlatego grenadyna szybko odeszła do lamusa i stała się obciachem. Grenadyna wraca do łask za sprawą barmaństwa craftowego i dużo wiekszej dostępności egzotycznych owoców na rynku. Nawet najprostszy koktajl zyska na niepowtarzalnym smaku przy użyciu domowej grenadyny.

Tequila Sunrise
  • 40ml Tequili Blanco
  • Sok pomarańczowy
  • 15ml Grenadyny
Domowa grenadyna:

Niektóre przepisy sugerują by ręcznie wyciągać każde nasionko granatu, co może być dość uciążliwe. Jeżeli macie wyciskarkę manualną z dźwignią wystarczy przeciąć granat na pół i wycisnąć. Z jednego dużego granata powinno wyjść około 1 szklanka soku. Sok mieszamy z cukrem w proporcji 1:1. Żeby przyspieszyć rozpuszczanie cukru sok można pogrzać ale uważajcie by nie zaczął się gotować – to zepsuje jego świeży smak!

przepis: Bartosz Konieczny

Tequila Sunrise Bardziej - Tequila Sunrise 2
Bartosz Konieczny | szef baru

Tequila Sunrise Bardziej - Tequila Sunrise 3

Ogłoszenie na Facebooku dla UE! Musisz się zalogować, aby przeglądać i publikować komentarze na FB!
Written By
More from loungemag
7 nowych trendów kulinarnych na 2018
Nic nie trwa wiecznie! Zwłaszcza mody przemijają szybko, nawet może za szybko bo nagle...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *