Bądź eko przede wszystkim dla siebie

Bądź eko przede wszystkim dla siebie

Choć jesteśmy dziś społeczeństwem, wydawałoby się, bardzo mądrym, świadomym i rozwiniętym, to i tak niemal każdego dnia dajemy się złapać w szpony plastikowego konsumpcjonizmu, który powoli zabija naszą ludzką naturę. Nowoczesność wcale nie jest taka fajna, jak mogłoby się wydawać, szczególnie jeśli chodzi o prawdziwą jakość życia opartą o zdrowy ekosystem w kontakcie z naturą – a tego niestety brak. Już dawno zapomnieliśmy, co daje nam Ziemia, pamiętamy jednak, co kupiliśmy sobie wczoraj…
Detoksykacja? Naturalnie.

Każdy z nas ma swoje zdanie, przekonania, zasady i nawyki. Również każdy z nas w swojej życiowej przestrzeni mierzy się z czasem, emocjami, problemami czy wyzwaniami. Mamy marzenia i cele. Biegniemy codziennie, a chcąc wyrobić się w jak najkrótszym czasie, coraz częściej jemy niezdrowo. Sięgamy po fastfoody, instanty, zupki błyskawiczne i inne, których głównym składnikiem jest glutaminian sodu i cała rodzina „E”. Dziś w każdej sieciówce możemy kupić obrane warzywa opakowane w „piękny” plastik, ale zabezpieczone wcześniej chemią, tak by mogła poleżeć dłużej w hermetycznym opakowaniu. Uważasz, że to zdrowe?

Jeszcze chwila, a rak będzie gonić raka. Najbardziej zadziwiające jest to, że kupujemy także zioła i kwiaty, które co prawda mają niesamowitą moc, oczyszczają organizm, zasilają nas w energię, ale rosną wokół nas, a my możemy je mieć dosłownie za darmo! To wszystko jest wynikiem wygodnictwa, lenistwa, braku wiedzy i zdrowego rozsądku. Zapomnieliśmy jak korzystać, z tego co rodzi Ziemia. A Ziemia rodzi naturalne lekarstwa, które odeszły w zapomnienie. Zmieńmy to!

Matką wszystkich nas jest natura!

Gdybyśmy mieli się teraz sprawdzić, to jestem niemal pewna, że większość ludzi nie wie, jak prezentuje się na polu czosnek niedźwiedzi, nasturcja czy choćby rumianek. Daliśmy się wplątać w chory system, który skutecznie odwraca i kieruje naszą, ludzką naturę w stronę materializmu. Już z automatu myślimy: „muszę sobie kupić”. A gdzie w tym wszystkim kontakt z naturą? Z Matką Ziemią? Śmieszne? Nie sądzę… Jedzenie młodych liści pokrzywy wiosną, korzystanie z mniszka lekarskiego czy kwiatów i korzeni jadalnych TO SAMO ZDROWIE! Jedzenie ziół i korzeni to najzdrowsza dieta ze wszystkich, jakie znam. Dzięki uprawianiu takiej diety możesz spodziewać się powrotu sił witalnych i entuzjazmu, bo ta wersja jedzenia działa bardzo skutecznie, nie tylko na fizyczność naszego ciała, ale przede wszystkim na psychikę. Dzięki niej osiągniesz zdrową sylwetkę i komfort w głowie, a wszelkie stresujące Cię dotąd problemy przyjmiesz ze spokojem, znajdując dla każdego odpowiednie rozwiązanie.

Zbliża się wiosna dlatego nie czekaj! Zacznij od pokrzywy, oczyść się i nabierz sił po zimie. To jest proste i za darmo. A warzywa kupuj od Rolnika.

Kilka moich roślinnych pomysłów
czosnek niedźwiedzi

Najważniejszymi związkami zawartymi w czosnku niedźwiedzim są związki siarki. Dzięki nim czosnek wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, jest skuteczny w leczeniu schorzeń reumatycznych, a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Siarka pomaga również w utrzymaniu włosów i paznokci w świetnej kondycji. Obniża poziom cholesterolu, wyrównuje ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów.

Czosnek niedźwiedzi od dawna wykorzystywany jest w gastronomii. Jest bardzo wszechstronny i zbliżony w smaku do tego tradycyjnego. Nie pozostawia jednak nieprzyjemnego oddechu. Najbardziej polecane są młode, wczesnowiosenne liście. Należy jednak pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych. Wspaniale urozmaicą śniadaniowy twarożek lub domowe masło. Można przygotować z nich pesto. Suszony czosnek niedźwiedzi jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, które podkreślą smak wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny.

kuklik pospolity

Jest źródłem eugenolu, który wstrzymuje rozwój grzybów oraz zabija bakterie i hamuje przyrost pierwotniaków. Stąd znany jest jako ziele odkażające, o działaniu bakteriobójczym i jednocześnie wzmacniającym. Ponadto połączony z innymi składnikami, korzeń kuklika działa przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie oraz uśmierza ból.

Kłącza kuklika używane są często do produkcji win i likierów, a także przyprawiania zup owocowych. Jadalne są także młode świeże pędy, mające przyjemny cynamono-goździkowy zapach i gorzkawy smak. Z powodzeniem zastąpią goździki i cynamon, urozmaicą smak kompotów, sosów, grzanego wina i sałatek.

pokrzywa

Jest cennym źródłem witamin: A, C, E i K. Działa przeciwzapalne i antybakteryjne – wspomaga leczenie stanów zapalnych układu moczowego. Jest świetnym źródłem żelaza, dzięki czemu możemy jej użyć do produkcji hemoglobiny. Pokrzywa oczyszcza organizm z metali ciężkich. Stosuje się ją również w nieżycie żołądka, trądziku, bólach głowy i chorobach płuc. To super zioło, które zostało umiłowane przez Hipokratesa.

Kuchenne zastosowanie tego popularnego chwastu i wykorzystanie jego właściwości, choć nie należy do prostych czynności ze względu na parzące włoski, również jest wszechstronne. Pokrzywa zwyczajna doskonale urozmaica smak wielu potraw (sałatek, zup, koktajli), można z niej przygotować bardzo popularny w ostatnim czasie sok, tzw. chlorofil, w płynie.

Chłodnik z pokrzywy z wędzonym łososiem

pęczek młodej pokrzywy

ogórek zielony

pęczek świeżego koperku

pęczek szczypiorku

jogurt naturalny 250 ml

maślanka lub kefir 100 ml

łosoś wędzony 200 g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ogórka zetrzeć na tarce, posiekać listki pokrzywy, koperek i szczypiorek. Dodać jogurt, maślankę lub kefir, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.

Podawać z plastrami wędzonego łososia.

czarny bez

Owoce czarnego bzu to skarbnica witaminy C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo. Ponadto zawierają antocyjany, które mają silne działanie antyoksydacyjne, przeczyszczające, antywirusowe oraz regulują trawienie. Kwiaty natomiast bogate są w wiele flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole oraz sole mineralne. Dzięki temu działają m.in. jako środek napotny, moczopędny, przeczyszczając oraz przeciwgorączkowy. Pomagają w leczeniu chorób układu oddechowego. Napary z kwiatów i owoców stosowano także do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych oraz jako okłady przy egzemach i zapaleniach spojówek.

Świetnie sprawdzą się również w kuchni ze względu na swoją słodycz i delikatny aromat. Są idealnym składnikiem dżemów, lemoniad i nalewek.

Kwiaty czarnego bzu w cieście

kilkanaście dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

150 g mąki pszennej

200 ml mleka

2 jajka

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

olej do smażenia np. rzepakowy

cukier puder

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka i pozostałe składniki połączyć, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Kwiaty maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Podawać obsypane cukrem pudrem.

Nasturcja

Posiada właściwości bakteriobójcze, zawiera sporo soli mineralnych i olejków eterycznych. Jest uznawana za roślinę odmładzającą i sprzyjającą długowieczności.

Kwiaty możemy w całości wykorzystywać w kuchni. Nasturcja ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak, dlatego szczególnie polecana jest do przygotowania sałatek, jako dodatek do jaj i sosów, a także nalewek.

Polskie kapary – marynowane nasiona nasturcji

nasiona nasturcji

sól

Marynata:

2 miarki octu winnego

1 miarka wody

cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)

3 goździki

pieprz czarny w ziarnach

kilka kulek ziela angielskiego

Nasiona nasturcji zasypać solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Nasturcję przełożyć do garnka, dodać wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie. Składniki marynaty zagotować. Nasturcję przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. Słoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.

Karolina Kowalewska
Szpilki w Kuchni

 

Więcej od loungemag

Naturalne? Czy aby na pewno?

Świadomość konsumenta stale rośnie. Coraz trudniej nas oszukać przy wyborze preparatów, które...
WIĘCEJ