Warto zauważyć, że od jakiegoś czasu zupy przeżywają istny renesans. Zapewne za sprawą bardzo ostatnio modnych ramenów. Dlatego my trochę bardziej po europejsku, polecamy wam Aromatyczna zupa z grzybami i szpinakiem.
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego 1⁄2 selera
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
1 cebula
1 cebula dymka
1/3 papryczki chili
garść grzybów suszonych fasola mamut lub szparagowa natka pietruszki
koperek
świeży szpinak
makaron farfalle
2 łyżki sos sojowy
pieprz do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Do gotowego bulionu warzywnego dodajcie pokrojone w drobną kostkę – pietruszkę, marchewkę, cebulę i seler.
W małym garnku gotujcie suszone grzyby przez około 7 min na małym ogniu. Po tym czasie odlejcie wodę, a grzyby dodajcie do bulionu.
Gotujcie 30 min, dodajcie świeżo mielony pieprz, chili i sos sojowy. Zanim dodacie sól skosztujcie, ponieważ sos sojowy nada słony smak.
Pod koniec gotowania dodajcie fasolę mamut pokrojoną w większe kawałki lub fasolkę szparagową, posiekaną natkę pietruszki, koperek oraz dymkę.
W między czasie ugotujcie al dente makaron farfalle, nie dodawajcie go do zupy, a na talerz, by był sprężysty i nierozgotowany.
Do każdego talerza dorzućcie świeży szpinak, opadnie pod wpływem ciepłej zupy.
Smacznego!!!