Od pokrzywy do ogórka: 12 najdziwniejszych smaków lodów litewskich

12 najdziwniejszych smaków lodów litewskich

Zwykłe lody waniliowe mogą wkrótce wyjść z mody na Litwie. Tutaj szefowie kuchni eksperymentują z naturalnymi, nietuzinkowymi składnikami, takimi jak korzenne warzywa, kwiaty, a nawet pokrzywa. Oto 12 najdziwniejszych smaków lodów litewskich!

5 sierpnia 2020. Najpopularniejszy deser letnich miesięcy, lody, wkracza w nową erę. Szefowie kuchni na całym świecie eksperymentują ze składnikami, a każdy kraj chce przełamać tradycyjny zestaw smakowy dodając coś od siebie. Lodziarnia w Portland proponuje kimchi i lody ryżowe, a lody z homarem i tilapią pojawiły się już w innych częściach USA.

Na Litwie, gdzie żyje się bardzo blisko natury, a praca z kwiatami i ziołami jest na porządku dziennym, szefowie kuchni stają na głowie, by znaleźć oryginalny, lokalny smak lodów. Oto lista nieszablonowych propozycji lodowych w tym kraju:

1. Lody z sosnowych igieł.

Igły sosnowe od dawna znane są jako źródło witaminy C. Specjaliści zdrowotni twierdzą, że esencjonalne soki z sosny wzmacniają układ odpornościowy i spowalniają proces starzenia się organizmu. Świeżo zebrane igły sosnowe, cukier puder i śmietana to główne składniki tej lodowej rozkoszy. Ta niezwykłe połączenie lata i zimy, ponieważ ten generalnie wakacyjny deser pachnie jak bożonarodzeniowa choinka.

2. Lody z kwiatów piwonii.

Kwiaty piwonii są nie tylko piękne. Esencja ich zapachu przekłada się na niepowtarzalny smak. Założyciele restauracji Labanoras przyrządzają te kwiatowe lody mieszając syrop z płatków piwonii ze śmietaną. Podczas procesu, lody stają się intensywnie różowe i w rezultacie pachną jak perfumy.

3. Lody marchewkowe.

Ponieważ marchewki są dość słodkie, często używa się ich do ciast, puddingów i naleśników. Według historyków żywności, stosowanie marchwi jako słodzika sięga I wojny światowej, kiedy odczuwalny był deficyt cukru. Przygotowując marchewkowe lody, szefowie kuchni łączą marchewki z syropie klonowym, co nadaje im doskonały karmelowy posmak.

4. Lody rabarbarowe.

Rabarbar to smak litewskiego dzieciństwa. Kolejne pokolenie doświadczyć może go w formie lodów. Świeży rabarbar jest bogaty w witaminy C, P i K. Lody rabarbarowe zawierają również liście rabarbaru, cukier, wodę, skórkę pomarańczową, imbir i sól.

5. Lody buraczane.

Burak to zdrowy wybór, który w ostatnich latach z talerzy dań głównych zaczął przenosić się na napoje jak również desery. Buraczane lody mają głęboki, ziemisty aromat, cudowny fioletowy kolor i dobrze komponują się z ciemną czekoladą.

6. Lody lawendowe.

Naturalne lody z kwiatów bez dodatków to chyba najlepszy wybór dla miłośników deserów promujących zdrowy tryb życia. Płatki lawendy moczy się przez całą noc w lodach waniliowych, aby wydobyć ich aromat. Efekt końcowy jest niepowtarzalny!

7. Lody twarogowo-pokrzywowe.

Mimo, że połączenie twarogu i pokrzywy może brzmieć niepokojąco, to lody, które z tych składników uzyskujemy są pyszne, świeże, zdrowe i smakiem przypominają zieloną herbatę. Dietetycy twierdzą, że pokrzywa jest bardzo bogata w witaminy, dlatego polecane jest raz na jakiś czas przyjąć ją w jakieś formie – np. herbaty lub zupy. Lody są jednak świetną, słodszą alternatywą.

  1. Lody z miodem lipowym i olejkiem koperkowym.

Koperek ma tak charakterystyczny smak, że trudno wyobrazić go sobie jako coś innego, niż przyprawa do dań. Jednak według szefa kuchni restauracji Velvetti na południu Litwy, olej koperkowy idealnie równoważy słodycz miodu i nadaje lodom pikantny charakter.

9. Lody z wodorostów i kawioru.

Lody w smaku przypominające sushi to bardziej egzotyczna przekąska, niż słodki deser. Dla odwiedzających litewskie wybrzeże, spróbowanie tej kombinacji to konieczność. To wykwintna propozycja dla odważnych smakoszy.

  1. Lody ze szpinaku i estragonu. Dla miłośników warzyw świetną alternatywą dla smoothie będą lody szpinakowo-estragonowe. Szpinak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, a jego połączenie z estragonem przyjemnie zaskakuje.
11. Lody piwne.

Litewska Akademia Piwa, instytucja o wieloletnich tradycjach, proponuje w tym roku lody o smaku piwa. Według twórcy tego przysmaku, do produkcji używa się tylko ciemnej wersji trunku ze względu na jego mocny karmelowy posmak. Aby zapewnić słodycz, dodaje się również cukru i soku z cytryny.

12. Lody o smaku wędzonej makreli.

Szef kuchni restauracji Apvalaus Stalo Klubas, twórca makrelowatych lodów, zachowuje swój przepis w głębokiej tajemnicy. Nic dziwnego – ten nietuzinkowy smak cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Miłośnicy ryb będą pod wrażeniem.

Te propozycje lodowe dają świetne wyobrażenie o różnorodności i kreatywności kulinarnej, która w tym sezonie zawitała na Litwie. Chcesz więcej? Pełną mapę z 47 różnymi lodziarniami i restauracjami można znaleźć tutaj.

 

 

Więcej od loungemag

3 influencerów, których musisz znać

Grupa przyjaciół organizująca sąsiedzką pomoc na osiedlu. Blogerka, która 10 lat temu była jedną...
WIĘCEJ