Zupa dyniowo – kukurydziana

Coś na szybko z dyni, by nie tracić czasu w kuchni, a gotowanie było przyjemnością!

Co potrzebne:

1 kg dyni typu Hokkaido (ma suchy i zwięzły miąższ)

200 g marchewki

40 g świeżego imbiru

50 g cebuli

150 g świeżej kukurydzy (2 większe kolby)

1/2 puszki mleka kokosowego – opcjonalnie

30 g masła 82%

1 litr bulionu warzywnego

sok z jednej cytryny

10 g sosu sojowego

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól i pieprz wg uznania

1/2 puszki mleka kokosowego – opcjonalnie
jak zrobić:

dynię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć pestki za pomocą dużej łyżki. Odciąć ogonki. Nie obierać ze skóry! Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Kukurydzę obrać z liści, odciąć tylni kaczan, umyć i za pomocą noża odciąć ziarna od kolby – trzymając kolbę pionowo przeciągać nożem od nasady w dół. Imbir obrać – najlepiej za pomocą małej łyżeczki, zdzierając tym samy cienką skórę i zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać połowę masła w  garnku o grubym dnie i podsmażyć cebulę, by się zeszkliła i straciła swój surowy zapach, dodać drobno pokrojoną marchewkę i 3/4 kukurydzy. Mieszając smażyć około 5 minut. Dodać dynię i resztę masła. Wymieszać i podsmażyć wszystko razem, do momentu, aż dynia zmięknie – około 10 minut. Zalać bulionem. Dodać imbir oraz wszystkie przyprawy. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zdjąć z i zmiksować powstałą zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt dużo grudek, gotować zupę nadal przez około kolejne 10-15 minut i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą i pieprzem wg uznania. Można do zupy wlać mleko kokosowe – opcjonalnie i zagotować na małym ogniu, mieszając. Podawać od razu, posypane resztą ziaren kukurydzy i pestkami dyni, można je wcześniej uprażyć na suchej patelni.

smacznego!

Agnieszka Majksner

Komentarze

Coś na szybko z dyni, by nie tracić czasu w kuchni, a gotowanie było przyjemnością! Co potrzebne: 1 kg dyni typu Hokkaido (ma suchy i zwięzły miąższ) 200 g marchewki...
" />