Złote mleko

Złote mleko
Złote mleko to rozgrzewający napój, który jest jednocześnie naturalnym lekarstwem. Kluczowa jest w nim kurkuma, które nadaje złoty kolor. Przybywa badań nad jej zdrowotnymi właściwościami, ajurwedyjscy lekarze znali jej działanie już kilka tysięcy lat wcześniej. To naturalny lek, który ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne.
Cenna przyprawa

Kurkuma jest u nas znana jako przyprawa i jest stosowana w niewielkich ilościach, głównie jako barwnik. Warto wiedzieć, że kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób ma działanie lecznicze. Zawiera kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza wątrobę i nerki, leczy zapalenia stawów, wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na samopoczucie. Złote mleko było już w starożytności napojem joginów.
Jak pokazują badania kurkuma jest jedną z najbardziej wartościowych przypraw. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne Oczyszcza nerki i wątrobę, łagodzi zapalenia stawów i wzmacnia organizm. Pomaga pozbyć się śluzu z organizmu, kiedy jesteśmy chorzy lub osłabieni.

Jak stosować kurkumę?

Ze względu na wyjątkowe właściwości kurkumy zawsze warto mieć ją w domu. Można dodawać ją do zup, dań jednogarnkowych, pieczonych ziemniaków, past kanapkowych, wszędzie gdzie masz ochotę. Większa ilość daje cierpki smak, ale w mniejszych ilościach jest niewyczuwalna. Poza tym gotowanie i podgrzewanie sprawia, że smak jest przyjemniejszy. Każdy sam musi dostosować jej ilość, tak żeby smak był znośny. Nawet przez niewielkie ilości kurkumy działają korzystnie na organizm. Wiele źródeł podaje, że powinno się do niej dodać odrobinę czarnego pieprzu. Żeby uwolniła swoje właściwości zdrowotne powinno się też gotować ją w wodzie przez około 8-10 minut. W posiłku czy napoju łączy się ją z tłuszczem roślinnym, np. olejem kokosowym.

Pasta z kurkumy

Najlepiej zrobić wcześniej pastę z kurkumy, która wystarczy na kilka złotych napojów. W tym celu do szklanki wody dodajemy 3-4 łyżki kurkumy i gotujemy ją go uzyskania gęstej pasty. Po ostygnięciu przekładamy ją do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Taka pasta nadaje się nie tylko do złotego mleka, ale też zup, koktajli i innych dań.
Przy bólu gardła niewielka ilość pasty z kurkumy przyjmowana 2-3 razy dziennie pomoże szybciej zwalczyć stan zapalny.

Można stosować kurkumę doraźnie, albo leczniczo, wtedy zaleca się przyjmowanie około łyżeczki pasty z kurkumy przez 40 dni.

Złote mleko

To jeden z najzdrowszych zimowych rytuałów. Dodatek imbiru i cynamonu dodatkowo może zwiększyć działanie rozgrzewające. Działa także wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. To ile pasty dodasz zależy od upodobań smakowych

Jak je przygotować?

łyżeczka pasty z kurkumy (może być kurkuma w proszku jeśli nie masz pasty, wcześniej zagotuj ją w 1/2 szklanki wody)

szklanka mleka roślinnego

pół łyżeczki oleju kokosowego

szczypta czarnego pieprzu

możesz dodać cynamon/goździki/imbir/gałkę muszkatołową, ewentualnie ksylitol do smaku, a najzdrowiej- domowym syropem daktylowym.

W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy mleko z dodatkiem pasty z kurkumy, oleju pieprzu i gotowe.

Najlepiej wybrać domowe mleko roślinne, albo sklepowe bez dodatku cukru i z jak najmniejszą ilością składników. Złote mleko jest bardzo smaczne i ma w sobie zdrowotną moc. Polecam spróbować jeśli go nie znacie. To naturalne i bardzo skuteczne lekarstwo.

Życzę dużo zdrowia i energii
Daria Rogowska

Daria Rogowska autorka bloga ekocentryczka.pl, na którym dzieli się pasją do zdrowego życia. Podaje przepisy na zdrowe roślinne dania, pokazuje jak żyć na co dzień zgodnie z naturą.

Komentarze