Ciastka z czerwonej fasoli

Fot. Robert Bednarczyk | Lounge

Składniki na 9 ciastek

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 300 g z puszki
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Szczypta soli himalajskiej

Do dekoracji użyj: blanszowanych migdałów i orzechów nerkowca

Jak?

Wszystkie składniki oprócz migdałów i orzechów nerkowca umieść w misce, następnie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę włóż do lodówki na ok. 10 minut, aż siemię lniane wchłonie nadmiar wody.

Blanszowane migdały oraz orzechy nerkowca pokrój w drobną kostkę.

Masę na ciastka wyciągnij z lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj kulki, które następnie ugnieciesz tak, by powstała forma przypominała ciastka, następnie posyp każde z nich kruszonką migdałowo-orzechową. Całość piecz w piekarniku w temp. 180 °C przez 30 minut.

Przepis: FitLab Catering

Komentarze

Składniki na 9 ciastek 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 300 g z puszki 6 łyżek syropu z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego 2...
" />