Wołowina po burgundzku

Na mroźne dnia coś pożywnego wołowina po burgundzku
1 kg chudej wołowiny
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
3 marchewki
1 duża czerwona cebula
czosnek
Łodyga selera naciowego
Łyżka oliwy
2 gałązki tymianku
Szczypta kardamonu i kminku

Jak?
Wołowinę pokrój w kawałki, zanurz w winie i marynuj całą noc. Następnego dnia: zeszklij cebulę na oliwie. Usmaż mięso tak, aby było przyrumienione, dodaj warzywa w tym uprzednio podsmażoną cebulę, a następnie przyprawy. Tak przygotowaną potrawę, zalej resztą wina, doprowadź do wrzenia i piec w piekarniku ok 3 h/160 ˚C aż wołowina będzie miękka.

Przepis przygotowany przez www.fitlabcatering.pl

Komentarze