Wołowina w jamajskim sosie jerk

              Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym

Składniki (4 porcje)

0,5 kg pieczeni wołowej
– 200 g kaszy jęczmiennej
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 cukinia
– 1 papryka
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 50 ml rumu
– 10 ziarenek ziela angielskiego
– 5 sztuk goździków
– 5 gałązek świeżego tymianku
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 0,5 papryczki chilli
– łyżka miodu
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– opcjonalnie sól himalajska i pieprz

Jak?
Mięso natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem, następnie wyłóż na blachę do pieczenia, dodając tymianek. Utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki . Oliwę wraz z miodem i uzyskaną mieszanką przyprawową , zblenduj. Uzyskanym sosem natrzyj mięso, kolejno upiecz w piekarniku w temp. 180 °C, przez 1-1,5 h (w zależności od grubości mięsa). Pieczeń pokrój na kawałki, a uzyskany wywar możesz zagęścić odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej, dopraw solą i pieprzem, następnie całość podgotuj. W tym czasie nastaw kaszę jęczmienną do gotowania, pokrój warzywa w kostkę i zblanszuj je na patelni. Mięso połącz z sosem, następnie ułóż na talerzu, naprzemiennie z kaszą i warzywami.

Smacznego!

http://www.fitlabcatering.pl/

Komentarze