Wojciech Modest Amaro zawita do Krakowa

Wojciech Modest Amaro zawita do Krakowa

Wojciech Modest Amaro, jedyny w Polsce zdobywca Gwiazdki Michelin i ambasador marki Gaggenau będzie gospodarzem letniej edycji prestiżowego wydarzenia kulinarnego Porsche Gourmet Tour.

Wydarzenie tym razem zagości na południu Polski, w Krakowie.  17 czerwca u boku polskiego laureata michelinowskiej gwiazdki stanie gość specjalny, legenda hiszpańskiej kuchni – Quique Dacosta, doktor honoris causa w dziedzinie Sztuk Pięknych, właściciel i szef kuchni restauracji „Quique Dacosta”, nagrodzonej trzema Gwiazdkami Michelin, znajdującej się na liście 50. najlepszych restauracji świata.

Quique Dacosta ma 42 lata i pochodzi z niewielkiej miejscowości na północy Hiszpanii – Jarrandilla de la Vera. Od 1986 roku profesjonalnie związany ze światem kulinariów. Menu jego restauracji od początku czerpało z tradycji rodzimej kuchni hiszpańskiej. Zasada: „Jedzenie znacznie wykracza poza proces karmienia”, od początku przyświecała jego karierze. „Food made in the Moon”, jak określane są dania Dacosta’y, powstają w wyniku połączenia tradycji z innowacyjnym stylem przyrządzania i podawania. Stał on się wizytówką szefa Quique nie tylko w Europie, ale i na całym świecie, przyczyniając się do obecności na prestiżowej liście 50. Najlepszych Restauracji Świata S. Pellegrino , sponsorowanej również przez markę Gaggenau, producenta najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego, cieszącego się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa.

Porsche Gourmet Tour

Wspólna inicjatywa Porsche Polska oraz magazynu Food & Friends – Porsche Gourmet Tour – wystartowała w 2012 roku i od razu odniosła sukces. Jako nowa platforma wyrazu i kreatywnego myślenia, wydarzenie skupia wybitnych szefów kuchni, na czele z Wojciechem Modestem Amaro – właścicielem i szefem kuchni restauracji Atelier Amaro, która jako jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin i ambasadorem marki Gaggenau.

Każdego roku, od chwili zainicjowania Porsche Gourmet Tour, realizowane są dwie edycje – letnia i jesienno-zimowa. Za każdym razem, miłośnicy kulinariów i obserwatorzy wydarzenia, są zapraszani do innego miasta w Polsce. Prestiżowy charakter wydarzeniu nadają wybitni, światowi goście. Dotychczas udział w Porsche Gourmet Tour, u boku Modesta Amaro, wzięli m.in. Paul Liebrandt, Alberto Solana, Paco Perez, czy Diego Guerrero.

Komentarze