Walentynkowe spaghetti dla dwojga

Walentynkowe spaghetti dla dwojga
Tym razem w przepisie na sobotę coś romantycznego i lekko ciężkiego, jak to w miłości.

Składniki:
4 średnie buraki
2 papryczki chili
Spaghetti dla 2 osób
ok. 50 g gorgonzoli
pestki dyni do posypania
rukola – około garści na talerz, wg uznania

łyżeczka papryki,
sól, pieprz
rozmaryn

2 łyżeczki oliwy truflowej,
5 łyżek oliwy do podsmażenia papryki i ewentualnego prażenia

Zrzut ekranu 2016-02-09 o 13.36.02
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Umyj buraki (nie obieraj), pokrój na plasterki około 3-4 mm grubości, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzelka każdy plasterek posmaruj oliwą, a następnie delikatnie posyp: solą, czerwoną papryka, pieprzem i rozmarynem.
Piecz ok. 30-40 minut aż plasterki się skurczą i będą miały lekko pofałdowane brzegi.

W międzyczasie pokrój papryczki chilli w plasterki i usuń pestki.

Mniej więcej w połowie czasu pieczenia buraków nastaw wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (al dente).

W czasie gotowania makaronu usmaż na oliwie plasterki chilli, a na drugiej patelni upraż pestki dyni ( możesz kupić już prażone).

Po odcedzeniu, makaron wrzuć do garnka, w którym się gotował (nie przelewaj zimna woda, chyba, że lubisz zimny) i dodaj podsmażone chili i parę łyżek oliwy na której się smażyła papryka.

Podanie:
Jeżeli jest taka konieczność całość podgrzej na małym gazie. Makaron i chilli powinny być gorące. Na talerzu ułóż listki rukoli, następnie plastry buraka, a na nich gorgonzolę. Na wierzch ułóż makaron z chili. Całość posyp pestkami dyni i skrop oliwą truflową dla niepowtarzalnego smaku (ok. 1 łyżeczki na porcję).

Pepperspray

Komentarze

Tym razem w przepisie na sobotę coś romantycznego i lekko ciężkiego, jak to w miłości. Składniki: 4 średnie buraki 2 papryczki chili Spaghetti dla 2 osób ok. 50 g...
" />