W stronę Azji- prosto i zdrowo! Kurczak satay z ryżem

W tym tygodniu w przepisie na sobotę proponujemy Wam Kurczak w sosie satay z ryżem.

Jak?

Kroimy filet z kurczaka na średniej wielkości kawałki. Ryż płuczemy w letniej wodzie, gotujemy w proporcjach 2/1 (2 porcje wody na jedną porcję ryżu) z dodatkiem rozgniecionej trawy cytrynowej (ok. 15 min).

Na ciepłą (nie gorącą) patelnie dajemy czosnek, imbir, chilli i przysmażamy bardzo delikatnie tak, żeby nie przypalić, zalewamy mleczkiem kokosowym, zagotowujemy i dodajemy czerwoną pastę curry oraz orzeszki ziemne. Ponownie zagotowujemy, dodajemy miód, sok z limonki i miksujemy na gładką masę.
Kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i nabijamy na patyczki. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju kładziemy szaszłyki, przykrywamy pokrywką i na bardzo wolnym ogniu obsmażamy ze wszystkich stron.
Podajemy na talerzu ryż i szaszłyki, a sos w osobnej miseczce.

Składniki:

150 gr filetu z kurczaka

70 gr ryżu jaśminowego lub brązowego
1 szt. trawy cytrynowej
30 ml mleka kokosowego
mały ząbek czosnku
łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
łyżeczka czerwonej pasty curry
łyżeczka soku z limonki
kawałek imbiru
szczypta chili
patyczki na szaszłyki
dodatki:
1 łyżka miodu
sól& pieprz

Smacznego!

Dowiedz się więcej o nas i naszej ofercie na: www.fitlabcatering.pl

Komentarze