Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem
Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Składniki:
pszenne pieczywo tostowe
ser z dodatkiem trufli
masło
lardo z Toskanii
jarmuż
papryczka pepperoncino
pieprz
sól
jaja
ocet

Przygotowanie:

1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę pepperoncino i posól. Podsmaż ok. 3 minuty i odstaw.
2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.
3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.
4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się delikatnie wlej jajko uważając, aby się nie rozlało. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.
5. Jajko umieść na toście. Całość posyp grubo mielonym czarnym pieprzem.

www.meatmyday.pl

Komentarze