Tom kha w wersji wegańskiej i przepis na bezrybny sos rybny

Tom kha w wersji wegańskiej i przepis na bezrybny sos rybny

Tom kha to aromatyczna zupa o tajskiej proweniencji przygotowywana na bazie mleka kokosowego oraz galangalu, świeża i lekko cytrusowa w smaku. Jej smak do balans pomiędzy słodyczą mleka kokosowego, ostrością chili, kwaskowatością limonki i trawy cytrynowej oraz smakiem umami, za który w tradycyjnej wersji odpowiada sos rybny. Przekonaj się, że aby uzyskać podobny smak niekoniecznie potrzebny jest sfermentowany wywar z ryb. Przepis poniżej.

Składniki na dwie solidne porcje:

zupa:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łodygi świeżej (mrożonej) trawy cytrynowej
2-cm kawałek galangalu
2-cm kawałek imbiru
1 papryczka chili (piri piri)
łyżka sosu bezrybnego (ewentualnie można zastąpić sojowym)
szczypta cukru z palmy kokosowej
3 x liście limonki (kaffiru)
łyżka soku z limonki/cytryny
sól
garść łodyżek z kolendry (liście zostaw do przybrania)

sos bezrybny:
pół szklanki ciepłej wody
kawałek płata nori albo pół łyżeczki nori w proszku
opcjonalnie: kawałek kombu
1-2 grzyby shitake
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki cukru z palmy kokosowej
= wszystko razem wymieszać i przelać do słoika, sos powinien się marynować przez 24 godziny w lodówce, później należy go przecedzić i można przechowywać przez ok. 2 tygodnie (najlepiej wcześniej wyparzyć słoik)

dodatki:
1 kostka tofu
Garść groszku cukrowego, pak choi albo liści szpinaku
Kilka boczniaków
świeża kolendra – listki
opakowanie makaronu ryżowy (typ do pad thai)
czarny sezam

Puszkę mleka kokosowego dokładnie rozmieszaj i wlej do garnka z dodatkiem posiekanych: imbiru, trawy cytrynowej, łodyżek kolendry, liści kafiru oraz galangalu. Gotuj przez chwilę na małym ogniu i dodaj pozostałe przyprawy. Po 10 minutach odstaw na parę minut, żeby smaki się „przegryzły“ i przecedź. Dodaj sok z cytryny i sos bezrybny. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do bulionu dodaj boczniaki i inne dodatki, chwilę gotuj. Tofu odsącz z zalewy i owiń ręcznikiem papierowym albo bawełnianą ściereczką, żeby pozbyć się jak największej ilości płynu, pokrój na plasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką i smaż bez dodatku tłuszczu aż się zarumieni.

Przelej zupę do misek, dodaj makaron, świeżą kolendrę, tofu oraz posyp czarnym sezamem.

Iga Urbańska
Sklep Roślinny
Rynek Dębnicki 10, Kraków

Komentarze