Tęczowa sałatka z sosem orzechowym [przepis]

Tęczowa sałatka z sosem orzechowym [przepis]
 Danie ekspresowe i pyszne! Bazę stanowią makaron ryżowy i tofu, jako dodatki można wybrać to co akurat ma się pod ręką albo zrobić czyszczenie lodówki.
Składniki na dwie porcje:
sałatka:

pół paczki makaronu ryżowego
posiekane: papryka czerwona, marchewka, zielony ogórek,
fioletowa kapusta
garść mięty i kolendry

tofu:

kostka tofu
garść panierki panko
sól i pieprz
3 łyżki mąki i kilka łyżek wody
opcjonalnie: szczypta kurkumy

sos:

2 łyżki masła orzechowego
łyżka sosou sojowego
posiekany 1-cm kawałek imbiru
posiekany ząbek czosnku
pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
sok z połowy limonki albo cytryny
łyżka oleju sezamowego
opcjonalnie: łyżka syropu klonowego

Zacznij od przygotowania tofu: odsącz je z zalewy i odciśnij w papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Pokrój na duże kostki. Panierkę przesyp do miski, w oddzielnej misce wymieszaj mąkę z wodą i przyprawami do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Tofu zanurz w cieście i obtocz w panierce, najlepiej podwójnie, smaż na mocno rozgrzanym oleju.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakawaniu. Warzywa posiekaj, zetrzyj albo obierz na cienkie paski obieraczką julienne. Wmieszaj z makaronem. Przełóż na talerze, dodaj tofu, polej sosem i posyp uprażonym na patelni sezamem.

Iga Urbańska
Sklep Roślinny
Rynek Dębnicki 4, Kraków

więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *