Szpinakowa zapiekanka z makaronem i kalifornijskimi orzechami włoskimi

Szpinakowa zapiekanka z makaronem i kalifornijskimi orzechami włoskimi
Szpinakowa zapiekanka z makaronem i kalifornijskimi orzechami włoskimi

Składniki:

250 g makaronu ryżowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
500 g liści szpinaku
Skórka z jednej cytryny organicznej
60 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek
30 g rodzynek
Sól, pieprz, cynamon
1 puszka ciecierzycy (240 g)
100 g sera owczego
2 jajka
100 ml mleka
4 łyżki tartego sera (np. Gouda)

Przygotowanie:

Krok 1
Makaron ryżowy ugotować w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedzić.

Krok 2
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Liście szpinaku dokładnie przejrzeć, umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć skórkę. Orzechy posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać orzechy i chwilę razem podsmażyć. Dodać skórkę z cytryny, rodzynki i liście szpinaku. Przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Wrzucić wszystko na sito i dokładnie odsączyć.

Krok 3
Ciecierzycę osączyć na sicie, wkruszyć ser owczy. Jaja ubić z mlekiem, doprawić odrobiną soli i pieprzu. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami makaron ryżowy, szpinak, ser owczy i ciecierzycę. Następnie dodać jaja z mlekiem i posypać tartym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C (piec gazowy: 3-4, piec konwekcyjny: 180°C) ok. 30 minut.

Rada: Można także upiec 250 g mięsa mielonego i dodać je do innych składników w naczyniu do zapiekania.

Komentarze

Szpinakowa zapiekanka z makaronem i kalifornijskimi orzechami włoskimi Składniki: 250 g makaronu ryżowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 500 g liści szpinaku Skórka z jednej cytryny organicznej...
" />